Sinds 2014 is er in Nederland een bevolkingsonderzoek darmkanker voor mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar. Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker voorkomen worden of in een vroegtijdig stadium ontdekt worden en behandeld, waardoor de kans op genezing groter is en de behandeling minder zwaar.
Het Zaans Medisch Centrum is al door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gecertificeerd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Met twee medisch specialisten die voldoen aan alle voorwaarden én de certificering is het ZMC officieel toegelaten tot de deelname aan het landelijke onderzoek.
Dokter Dekkers, maag-darm-leverarts in het Zaanse ziekenhuis: ‘Bij het bevolkingsonderzoek wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Dat is niet altijd met het blote oog zichtbaar. Daarom wordt een klein beetje ontlasting onderzocht in het laboratorium. Als verder onderzoek nodig is, wordt iemand doorverwezen naar het ziekenhuis. Hier doen we dan een intake, een gesprek om de gezondheid van de patiënt te beoordelen en uit te leggen wat het vervolgonderzoek inhoudt. Daarna volgt een colonoscopie. Dat is een kijkonderzoek in de dikke darm. Poliepen worden – indien aanwezig – zoveel mogelijk tijdens het onderzoek al verwijderd. Een poliep is een woekering van slijmvlies in de dikke darm, meestal goedaardig, maar dit kan zich ook ontwikkelen tot een kwaadaardige tumor. Deze verwijderde poliepen worden onder de microscoop bekeken. Afhankelijk van de uitslag worden er vervolgafspraken gemaakt. Als blijkt dat er sprake is van darmkanker, dan worden er verdere onderzoeken verricht en maken we samen met de patiënt een passend behandelplan.’
Reageer op dit artikel