Als het lichaam iets ingrijpends meemaakt, dan reageert het met ‘overleven’. Dat is logisch, want het beschermt jou tegen gevaar door te vluchten, vechten of bevriezen. Door wat je in je leven meemaakt, ontwikkel je een eigen voorkeur van reageren. Die eigen manier kan je helpen, maar het kan je ook in de weg staan.
Bij haptotherapie is er tijd en ruimte voor je hele levensverhaal, voor alles wat je al hebt meegemaakt en wat jouw óverlevensmanier is. Want je kunt meestal niet letterlijk vluchten, vechten of bevriezen. Maar je zult dit wel merken, want je lichaam vertelt het heus wel: ben je gewend om gelijk je schouders eronder te zetten, of juist helemaal weg te zakken? Ga je je schrapzetten, tanden op elkaar, niets vragen? Rug recht, niet piepen? Of houd je je adem letterlijk in met een knoop in je maag? Want als je hele leven op zijn kop staat, komen juist deze oude patronen boven. Bij de haptotherapie kun je ze herkennen, gebruiken of aanpassen. Daardoor kun je leren voelen en verwoorden wat je eigenlijk nodig hebt, zodat de mensen om je heen je beter kunnen steunen.
Vragen wat je nodig hebt
Het is vaak zo moeilijk om in een verwarrende periode als bij kanker te gaan schuilen bij mensen. Want, hoe vraag je dat? Hoe vertel je wat je wilt? Is dat een goed gesprek? Of juist geen gesprek? Is dat een zachte knuffel? Of zomaar samen zitten? Of het liefst met rust gelaten worden?
Voelen wat er is
Haptotherapie is de therapeutische vorm van haptonomie. In de haptonomie staat het voelen centraal. Er wordt aandacht gegeven aan wat merkt aan je lichaam, welke emoties je ervaart, en wat je ermee zou willen. Er wordt aangeraakt en we oefenen in het woorden geven aan je gevoel.
Over Elma Oosthoek
Elma is geregistreerd GZ-haptotherapeut en werkt al 20 jaar in haar eigen praktijk op een bijzondere plek bij een stoere haven. Die plek staat symbool voor haar Rotterdamse manier van werken: je reist op jouw levenszee, maar af en toe heb je een haven nodig om even aan te leggen, het dok in te gaan, tijd te nemen om de schade te bekijken, tot rust te komen, te tanken. Zo’n haven wil ze graag voor je zijn.
Ze is samen met haar partner, beeldend kunstenaar Jan van Dorp, cultureel actief bij Stichting Flagen (www.flagen.nl), die onder andere jaarlijks het mooie project ‘Vormen van Herinneren’ organiseert. Maatschappelijk betrokken is ze als voorzitter van de volleybalvereniging Move4U.
Praktijk Oosthoek is ook vanuit het Westland uitstekend bereikbaar per auto en per openbaar vervoer. Parkeren kan gratis voor de deur. De praktijk is rolstoeltoegankelijk. Meer informatie staat op de website.
Leave a reply →
Reageer op dit artikel