Collega’s en leidinggevende verwachten dat je weer gauw de oude wordt, en zelf wil je niets liever. Sommigen lukt het te werken tijdens de behandeling van kanker. Meestal komt het werk pas weer in zicht als de zwaarste behandelingen achter de rug zijn. ‘Je ziet er goed uit’ zeggen collega’s dan.
Ze moesten eens weten hoe je je voelt. Vermoeid en onzeker over hoe het verder moet. Je zou niets liever willen dan weer je oude energie ervaren, maar je lichaam en geest zijn ingrijpend en blijvend veranderd. Hoe leg je dat uit? Veranderingen in de werksituatie kunnen je extra onzeker maken. Wie is die nieuwe collega of manager? Kan ik mijn oude functie nog aan? Hoe bouw ik mijn uren op? Gaat het nog wel goed met het bedrijf? Wat gebeurt er als ik in de WIA beland?
Je hoeft het niet alleen te doen
Een re-integratiecoach kan met je stilstaan bij de impact van jouw ziekte en behandeling. Wat is er fysiek, emotioneel en psychisch met je gebeurd? Hoe werkt dat door in je relatie of gezin? Wat betekent dat voor je werk? Hoe gaat je baas hiermee om? Hoe kun je je belastbaarheid verbeteren? En wat als werken nog niet lukt of niet meer lukt? Wat vraagt de Wet Verbetering Poortwachter van jou? Misschien is het beter om ander passend werk te gaan zoeken…
Balans vinden
De confrontatie met kanker roept vragen op als ‘Wie ben ik nu?’ en ‘Wat kan ik nog?’. Het vinden van een balans in belasting en belastbaarheid, in willen en kunnen; dat is waar het om gaat.
Neem gerust contact op voor een gratis oriënterend gesprek.
Reageer op dit artikel