Huidpunt B.V. is een huidtherapeutische praktijk die sinds 8 jaar is gevestigd in Roosendaal (Poortgebouw Bravis Ziekenhuis) en actief in de gehele regio. Het team bestaat uit vijf HBO-opgeleide en BIG-wet geregistreerde huidtherapeuten en twee TEK-consulentes en praktijkondersteunsters. De therapeuten voeren behandelingen uit ten behoeve van onder meer acne, overbeharing, littekens en oedeem.
Binnen onze praktijk werken wij veelal op verwijzing van specialisten, mammacare, oncologisch verpleegkundigen, radiotherapeuten of huisartsen.
Borstkanker en lymfoedeem
Borstkanker komt op veel verschillende leeftijden voor. Vrouwen met borstkanker kunnen tijdens of na het medische behandeltraject te maken krijgen met ongewenste vochtopeenhopingen, ook wel ‘lymfoedeem’ genoemd.
Lymfoedeem ontstaat na beschadiging van het lymfvatenstelsel. Dit komt vaak door operatie, chemotherapie en/of bestraling. Soms worden alle lymfklieren in de oksel volledig verwijderd. Hierdoor kan het lichaam het vocht niet goed afvoeren en is er een verhoogde kans dat zich in een lichaamsdeel lymfoedeem ontwikkelt. Ook ontstaan er vaak klachten van een moe, zeurderig, zwaar of gespannen gevoel.
Lymfoedeem komt bij de behandeling van borstkanker vaak voor in het operatiegebied (borstoedeem), vlak na de operatie of gedurende het bestralingstraject. Ook als het behandeltraject is afgerond, kunnen de klachten blijven of ontstaan. Arm-lymfoedemen komen door de komst van de operatietechniek, waarbij de schildwachtklier (of poortwachtklier) procedure wordt toegepast minder voor.
Behandelmogelijkheden
Lymfoedeem verdwijnt nooit vanzelf. Hiervoor zijn speciale behandelingen noodzakelijk.
Behandelingen bestaan veelal uit een combinatie van technieken en therapieën. De behandeling van lymfoedeem is afhankelijk van de locatie en het stadium waarin het oedeem zich bevindt.
Manuele lymfedrainage (massage voor activatie van het lymfstelsel) wordt vaak ingezet in combinatie met compressietherapie (zwachtelen of andere vormen van druk). Indien de huid bestraald is en het lymfoedeem gefibroseerd (verhard) is of het litteken verkleefd, dan beschikt Huidpunt over moderne apparatuur en past Huidpunt deze toe voor specifieke behandeltechnieken zoals endermologie (apparaat speciaal voor bindweefseltechnieken) of deep oscillation (trillingsapparaat). Deze technieken zorgen voor minder spanning van de huid, versoepeling van littekenweefsel en afname van oedeem.
Er worden diverse compressietherapieën toegepast in de praktijk, afhankelijk van aard en type klacht. Bijvoorbeeld de lymfapress (een pomp die het lymfoedeem uit een ledemaat kan duwen), zwachtels maar steeds vaker ook gebruiksvriendelijkere nieuwe technieken zoals Farrow Wrap (zwachtel met klittenbandsysteem), Mobiderm (lymfepads die lymfafvloed stimuleren) of een compressiehemd/bh (thoraxbandage).
Als het oedeem stabiel is en niet verder meer afneemt, kan er een therapeutisch elastische armkous of compressiehemd worden aangemeten om het oedeem constant te houden.
Zelfmanagement patiënt en cursussen
Naast alle behandeltechnieken is oefentherapie en het doen van bewegings- en thuisoefeningen een belangrijk onderdeel om het lymfoedeem te reduceren.
Huidpunt verzorgt, in combinatie met het Bravis ziekenhuis, speciale zelfmanagentcursussen om de patiënt te voorzien van tips en trucs om zelf actief het oedeem te beperken.
Samenwerkingsverbanden
Huidpunt werkt met diverse disciplines binnen en buiten het Bravis ziekenhuis samen om een zo goed mogelijke behandeling te kunnen bieden, waaronder fysiotherapie, ergotherapeuten of Mensendieck.
Vrijwel alle behandelingen worden geheel of deels vergoed uit de basis- en/of aanvullende verzekering.
Leave a reply →
Reageer op dit artikel