Iedere gebeurtenis die als herinnering een blijvend negatief effect op iemands leven heeft, wordt traumatisch genoemd. Bijvoorbeeld een ongeval, mishandeling, brand, verkrachting of het verlies van een dierbare. Met EMDR kun je de vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang te helpen.
Typisch voor een traumatische herinnering zijn de hevige emoties, de levendige beelden en de fysieke reacties daarop. Deze herinneringen worden telkens weer geactiveerd in situaties die lijken op die tijdens de traumatische gebeurtenis. Zo kan later een geluid dat je hoort, een geur die je ruikt, of een beeld dat je ziet, de beelden en de gevoelens aan die gebeurtenis weer levendig terugbrengen, inclusief alle lichamelijke reacties van toen.
Bij EMDR worden elementen van verschillende gangbare therapievormen gecombineerd met beurtelingse stimulatie van beide hersenhelften. Zo wordt de informatieverwerking in de hersenen gestimuleerd.
‘EMDR’ staat voor ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’. Letterlijk vertaald betekent het ‘door oogbeweging minder gevoelig worden en opnieuw verwerken’.
De procedure brengt gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Na elke set oogbewegingen concentreer je je op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.
De aangeboden sets oogbewegingen of geluiden leiden ertoe dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat EMDR succesvol is bij volwassenen, en ook bij kinderen zijn de uitkomsten veelbelovend. Klachten verminderen of verdwijnen, en dit resultaat is blijvend.
Probeer een gratis miniconsult, waarin je kunt kennismaken EMDR, om te beoordelen of jouw klachten te verhelpen zijn met deze respectvolle, krachtige therapie.
Reageer op dit artikel