Volgens de statistieken eindigt één op de die huwelijken in Nederland in een echtscheiding. Daarbij zijn naar schatting 70.000 kinderen, waarvan 60.000 minderjarige kinderen.
Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis, voor alle partijen. Voor degene die het initiatief neemt om te scheiden en voor degene die (misschien) heel onverwacht van zijn haar of partner te horen krijgt dat de relatie over is. Maar met name voor de kinderen is het een gebeurtenis die gevolgen kan hebben die nog lang merkbaar zijn. Kinderen hebben hoe dan ook last van hun scheiding, maar de mate waarin, daar hebben ouders wel degelijk invloed op.
De manier waarop je als ouders met elkaar omgaat, heeft een grote weerslag op hoe de kinderen zich voelen. Als ouders respectvol naar elkaar toe zijn en de andere ouder het ouderschap gunnen, hoeft een scheiding niet per definitie een traumatische gebeurtenis te zijn voor kinderen.
Geef je kind de ruimte om van beide ouders evenveel te houden. Daarmee voorkom je dat je kind te kampen krijgt met een loyaliteitsconflict.
Ouderschapsplan
Sinds 2009 is het opstellen van het ouderschapsplan verplicht. Daarin worden afspraken vastgelegd die betrekking hebben op de opvoeding en verzorging van de kinderen. Afspraken die betrekking hebben op normen en waarden, maar ook afspraken die betrekking hebben op praktische zaken, zoals het regelen van de verzekering, het verdelen van de kosten van de kinderen en afspraken over wie de kinderkleding koopt. Waar je voorheen met elkaar aan de keukentafel overleg had over zaken die de kinderen aangaan, is dat na de scheiding anders. Het is voor alle betrokkenen belangrijk dat er duidelijkheid komt met betrekking tot bijvoorbeeld de omgangsregeling en de verdeling van de vakanties, feestdagen en verjaardagen. Als het goed gaat, heb je het ouderschapsplan niet nodig, maar als er discussie ontstaat, kun je erop terugvallen.
Verder na de scheiding
‘Het regelen van een echtscheiding is meer dan het verdelen van het vermogen en de inboedel’ volgens Diane. ‘Het is een ingrijpende gebeurtenis in het leven van veel mensen en het is een goede zaak om er samen uit te komen. Ik begeleid mensen om van overleven naar weer verder leven te gaan.’ Belangrijk is dat je beseft dat je als partners uit elkaar gaat, maar als ouders verdergaat. Je blijft door de kinderen onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Inzicht in de patronen tijdens de relatie en het aandeel van beide partners daarin maakt dat je de scheiding beter kunt verwerken, waardoor je ook meer en beter beschikbaar kunt zijn voor de kinderen.
Meer informatie
Wil je meer informatie over het regelen van de echtscheiding bij Convenu Scheidingspraktijk? Kijk dan op www.convenu.nl of bel voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.
Diane van Heeswijk-van den Heuvel is MfN-registermediator en geregistreerd V-cirkelcoach.
Reageer op dit artikel