We bewegen steeds minder. Vooral sinds de opkomst van de televisie zitten we binnen en hangen we op de bank. Voor kinderen werd begin jaren 90 de Gameboy geïntroduceerd; het eerste handcomputerspel. Nu, met tablets en smartphones, zijn er veel kinderen die dagelijks lange tijd voorovergebogen bezig zijn met een mobiel apparaat. En dat kan een verkeerde invloed hebben op hun lichaam…
Kinderen die lang in dezelfde houding zitten (terwijl ze bijvoorbeeld tv kijken of gamen), ontwikkelen geen krachtig rugsysteem. Het gevolg kan zijn dat deze kinderen ook later een gebogen houding krijgen, omdat hun wervels en tussenwervelschijven vervormd raken. Ook kunnen ze gerelateerde klachten ontwikkelen als vermoeidheid en rug- en nekpijn: de ‘tabletnek’. Al in 2013 waarschuwde Care to Move voor deze ontwikkeling, en inmiddels hebben allerlei fysiotherapeuten en Cesar- en Mensendiecktherapeuten zich verdiept in deze problematiek. Er is een gebrek aan kennis over wat er speelt bij de jeugd en waarom ze zoveel pijn en blessures hebben. Daardoor constateren we een groot gebrek aan opvang en begeleiding van deze problemen tussen huisarts en het ziekenhuis.
Onderzoek en behandeling
Als je er snel bij bent, kan het lichaam van je kind goed bijgestuurd worden, zonder dat daar later een kostbare operatie aan te pas moet komen, zoals bij scoliose en hernia’s. Care to Move, centrum voor bewegingsdiagnostiek en behandeling, richt zich op de niet-operatieve behandeling van orthopedische aandoeningen. Care to Move werkt als eerste kliniek in Nederland met de Formetric scan. Dit apparaat geeft een 3D-weergave van de wervelkolom in relatie tot de houding. Hiermee kan kromgroeien worden aangetoond. Naast gerichte therapie kan de houding worden gecorrigeerd met behulp van door onze orthopeden ontwikkelde braces. Ook zal de kliniek leefstijladviezen geven voor een gezondere houding.
Hulpmiddel voor thuis
Care to Move heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de Zami, een stoel die door de dubbele gebogen zitvorm ervoor zorgt dat je ‘automatisch’ de rug strekt en steeds varieert in zithoudingen. Door deze actieve zithouding train je onbewust je rompspieren bij het wisselen van zitpositie. Dit leidt tot een betere lichaamshouding.
Je kunt een afspraak maken op verwijzing door een huis- of jeugdarts of een andere medisch specialist.
Leave a reply →
Reageer op dit artikel