Zelfontwikkeling, buiten je comfortzone stappen, grenzen verleggen. Binnen je werk, op school of waar dan ook: steeds vaker lijkt dit gebruikt te worden en een doel te zijn. Iets wat zeker niet gemakkelijk is en waar soms net even extra hulp bij gebruikt kan worden.
Psychomotorische therapie kan je hierbij helpen, door je te laten ervaren en in een veilige omgeving aan jouw doel te werken. Net even dat stapje verder gaan, daarbij geconfronteerd worden met jouw huidige gedrag. Maar daarna te oefenen met nieuw gedrag. Dit allemaal gebeurt allemaal spelenderwijs. Hierin wordt natuurlijk rekening gehouden met de leeftijd van de persoon. Wat voor gedrag laat je bijvoorbeeld zien wanneer je een rondje hardloopt op de zaterdagochtend? Ga je hierin tot het uiterste of lukt het niet echt om moe thuis te komen? Wanneer je voetbalt, ben je dan een echte teamplayer of juist meer individueel? Wanneer je dit vergelijkt met hoe je op je werk of op school functioneert, zit hierin een vaak een grote overlap. Dit zijn de signalen die de psychomotorisch therapeut ook gebruikt. Vanuit dit uitgangspunt wordt er ontdekt, ervaren en geoefend met betrekking tot de hulpvraag, zodat het doel wordt bereikt.
De een vindt bewegen erg leuk, de ander absoluut niet. Daar zal de therapeut zich ook op aanpassen. Doen we dit heel actief door daadwerkelijk te gaan hardlopen of doen we dit in een rustigere vorm door het meer lichamelijk te ervaren? De therapeut maakt hierin samen met de cliënt een plan dat passend is bij de persoon en de hulpvraag.
Reageer op dit artikel