Als je chronische hoofdpijn of migraine hebt, ben je bepaald niet de enige. Zo’n 20 procent van de Nederlanders (1 op de 5), heeft minstens een dag in de week last van hoofdpijn, en die kan ook leiden tot nekpijn. De pijn is soms zó erg, dat die een negatieve invloed heeft op het dagelijks functioneren. Voorbeelden daarvan zijn vermoeidheid, een lager concentratievermogen of stemmingswisselingen. Heb je al langere tijd last van hoofd- en/of nekpijn en kom je er maar niet vanaf? Je hoeft je er niet bij neer te leggen. Laat je van je klachten afhelpen met osteopathie!
Een osteopaat is opgeleid om op zoek te gaan naar de oorzaak van klachten. Zo kan de oorzaak van nekklachten bijvoorbeeld liggen in een te hoge spanning van de hersenvliezen, wervelkolom, spieren, of zelfs in een slecht werkende darm. Osteopaat Brenda de Blaeij onderzoekt dan ook altijd de verschillende bewegingssystemen van het lichaam en gaat daar aan het werk waar zij de oorzaak aantreft. Ze spoort de belemmerde weefsels op en herstelt met gerichte handgrepen de oorspronkelijke beweeglijkheid en daarmee de natuurlijke balans. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam doet de rest.
Osteopathie bij migraine
Ook bij migraine kan osteopathie helpen. Waar Brenda naar op zoek gaat, zijn functiestoornissen in het lichaam, die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de migraine. Bewegingsbeperkingen van het middenrif, de nieren, de longen, het hart, spijsverteringsorganen als de maag, lever of darmen kunnen leiden tot overprikkeling in de nek en het hoofd. Het feit dat het zenuwstelsel en de doorbloeding een rol speelt bij het ontstaan van migraine, wil niet zeggen dat de oorzaak ook per se in deze structuren ligt. Integendeel: de vraag die gesteld moet worden, is veel meer waardoor delen van het zenuwstelsel, bijvoorbeeld bepaalde hersenzenuwen, geprikkeld worden en waardoor er een verandering van de doorbloeding van de hersenen plaatsvindt op bepaalde momenten.
Triggers
Mogelijke ‘triggers’ of veroorzakers van migraine kunnen zijn: bewegingsverliezen van de schedelbotten, blokkades in de nekwervels, wervelkolom of ribben, maar ook bewegingsverliezen van interne organen, waardoor hun functie zou kunnen verminderen. Het hormonale systeem bij vrouwen kan een grote rol spelen bij het ontstaan van migraine. De invloed van menstruatie op dergelijke klachten speelt vaak een grote rol. Maar ook functiestoornissen van onze uitscheidingsorganen (de lever, nieren en darmen) kunnen bepalend zijn voor het ontstaan of blijven bestaan van migraine. Voedingsmiddelen en -gewoonten zijn tevens een trigger en in de osteopatische behandeling worden
dan ook adviezen verstrekt.
Vergoeding
Brenda is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) en geregistreerd bij het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO). De meeste zorgverzekeraars vergoeden een behandeling van de osteopaat in de aanvullende verzekering geheel of gedeeltelijk. Dit is uiteraard afhankelijk van de verzekeraar en de afgesloten polis.
Reageer op dit artikel