Wanneer je ontspannen door het bos heen slentert, ervaar je geen negatieve stress. Als er plotseling een tijger tevoorschijn springt, bedenk je razendsnel hoe je dat beest kunt verslaan, of hoe je zo hard mogelijk weg kunt rennen. Maar stress is niet altijd ongezond. Sterker nog: zonder stress zou je niet eens kunnen leven.
Zonder stress zou je de hele dag in bed liggen en niks kunnen doen. Je hebt dus een beetje stress nodig. We merken dit als we ergens zin in hebben of ergens energie van krijgen. Je lichaam vindt het fijn en je gaat lekker aan de gang. Stress wordt ongezond wanneer de inspanning zó groot wordt, dat je er niet meer van kunt herstellen. Het is dus prima om hard te werken, zolang je erna maar goed kunt herstellen. Ieders situatie is daarin verschillend. Een single zal meer tijd en energie in haar werk kunnen stoppen dan een alleenstaande moeder van drie kinderen.
Chronische stress
Stel nou dat de tijger die ineens tevoorschijn springt je niet opeet, maar dat je ook niet van hem weg kunt rennen of hem kunt verslaan. Zet je dan je parasol neer en ga je een goed boek lezen? Waarschijnlijk niet! Nu is de kans klein dat je een tijger onderweg tegenkomt. Maar tegenwoordige tijgers als files, een druk gezinsleven, een overlijden in de familie, social media en overvolle supermarkten zorgen nog steeds voor dat ‘uitdebosjesspringendetijgergevoel’. Tijdens dit soort stressvolle situaties maakt het lijf cortisol aan om toch maar te kunnen overleven. Dit proces holt het lichaam erg uit. Cortisol zorgt ervoor dat je kunt blijven presteren ondanks alle druk die er op je rust. De bak energie waar je uit kunt putten beslaat 100%. Wanneer al die factoren bij elkaar vragen om 120%, is het niet vreemd dat er op een gegeven moment chronische stress, overspannenheid of zelfs een burn-out ontstaat.
Het lichaam grijpt in
Een burn-out overkomt mensen die, ondanks alle stress die ze ervaren, ondanks alle tegenslagen die ze ondergaan en ondanks alle waarschuwingen die het lichaam afgeeft, toch altijd maar doorgaan. Het zijn dus niet zwakke mensen die een burn-out krijgen, maar mensen die te lang sterk zijn geweest.
Waar anderen al zijn opgehouden, gaat een burn-outkandidaat door om toch maar een goed resultaat te halen. De achterliggende reden is vaak dat iemand doorgaat omdat ze vindt dat ze niet mag onderdoen voor een ander; dat het werk af moet omdat het zo hoort en het resultaat goed moet zijn omdat anders anderen eronder lijden.
Deze drive kenmerkt burn-outkandidaten, totdat het lichaam ingrijpt en de regie overneemt. Iemand is op zo’n moment burned-out. Vaak komt die klap hard aan en is iemand maandenlang uitgeschakeld. Het lichaam heeft zelf de keuze gemaakt om te gaan herstellen.
Reageer op dit artikel