Met ‘bewuste’ wordt dat deel in ons hersenen bedoeld dat zich bezighoudt met verstandelijke zaken; met dingen die wij willen. Het ‘onbewuste’ is dat deel van de hersenen waar alles vanzelf gaat en waar wij ons niet bewust van zijn.
Als we ons lichaam bekijken en ons afvragen welke van de twee de taken zoals spijsvertering, hartslag, in- en uitademen, groeien, de werking van onze lever, nieren en alle organen voor haar rekening neemt, dan is het niet zo moeilijk om te beseffen dat het onbewuste het meeste voor zich neemt. Als je bijvoorbeeld boodschappen wíl gaan doen, dan is het ’willen’ iets rationeels. Je wilt boodschappen doen, je wil je boodschappentas pakken, het pakken van de tas gaat onbewust, want je hoeft niet na te denken over hoe je je arm uitstrekt of je vingers naar elkaar brengt om die tas te pakken. Dat gebeurt in het onbewuste.
Als het gaat om het verwerken van psychische of fysieke problemen, dan kun je dit bewust veranderen door een dagboek bij te houden, met iemand te praten over je problemen, te mediteren enzovoort. Het verwerken is echter grotendeels een onbewust proces, dat zich voornamelijk afspeelt tijdens je slaap en dan voornamelijk in je dromen. ‘Hypnos’ is het Griekse woord voor ‘slaap’. Hypnotherapie maakt gebruik van de kracht van het droomproces door de cliënt met een geleide visualisatie te laten ontspannen tijdens het volgen van een helend verhaal.
Als Registertherapeut BCZ® kan ik je met hypnotherapie helpen bij allerlei psychische en lichamelijke klachten.
Leave a reply →
Reageer op dit artikel