Welke zwangere vrouw heeft dit niet gehoord: ‘Zodra het kind eruit is, vergeet je gelijk de pijn’? Maar is het wel zo? Kan een stressvolle bevalling nog lang daarna op moeder en kind doorwerken?
Sam is een jongetje van 9. Hij heeft ADD en kan zich moeilijk concentreren; daarom gaat hij in therapie bij kindertherapeute Maria Franzi Föllmi. Zijn moeder vertelt dat ze steeds het gevoel heeft dat ze hem niet uit het oog mag verliezen, ‘want anders zweeft hij weg’. Daarom voelt ze zich in zijn aanwezigheid altijd moe. De bevalling van Sam was traumatisch en uitputtend: na 3 dagen weeën en 3 pomp-pogingen is Sam in het ziekenhuis geboren. Reden genoeg voor Maria om Sam zijn geboorte spelenderwijs opnieuw te laten herbeleven. Het resultaat is de volgende dag al zichtbaar: zijn ‘aangeboren’ weerstand tegen het haarkammen is weg, want Sam wil nu zelfs gel in zijn haar. Hij is ook duidelijk meer aanwezig in zijn lichaam. Na een sessie met moeder, gericht op haar beleving van de bevalling, verandert ook haar relatie met hem. Haar vermoeidheid is verdwenen en ze durft hem meer los te laten.
Dit is een voorbeeld van de holistische aanpak van Maria Franzi Föllmi. Zit jouw kind ook niet zo lekker in zijn vel? Wil jij hem ook graag helpen, maar weet jij niet precies hoe? Kijk dan naar wat Maria jouw te bieden heeft. Jij en jouw kind zijn welkom voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.
Reageer op dit artikel