Klachten voor, tijdens of na de menstruatie ontstaan door veranderingen in het lichaam op hormonaal gebied, maar ook door bewegingsverlies van de organen in het bekken. Hierdoor kunnen de menstruatieklachten zeer divers zijn. Rugpijn, hoofdpijn en buikpijn tijdens de menstruatie zijn níét normaal en kunnen goed door de osteopaat behandeld worden.
De menstruatie is op zich een natuurlijk fenomeen dat iedere maand terugkeert: de menstruele cyclus. Onder invloed van hormonen groeien het endometrium (baarmoederslijmvlies) en het myometrium (baarmoederspieren). De hormonen die dit proces begeleiden, zijn
de zogenaamde ‘steroïdhormonen’, opgebouwd uit cholesterol.
Bij meer dan de helft van de vrouwen is de menstruatie ronduit pijnlijk; men spreekt van een ‘dysmenorrhoe’. Bij één op de tien vrouwen zijn de klachten zó ernstig, dat ze een of twee dagen thuisblijft. Bij meisjes tussen de 14 en 18 jaar is de buikpijn het hevigst, daarna wordt het meestal wat minder. Soms gaat menstruatiepijn bovendien vergezeld van misselijkheid, migraine en een neiging tot flauwvallen.
Als een vrouw de pil gebruikt, worden de menstruatieklachten minder, en ook de geboorte van het eerste kind vermindert vaak de klachten. Bij sommige vrouwen beginnen de klachten pas na het 25ste levensjaar. Ze hebben dan last van een zeurende pijn in de onderbuik als ze ongesteld zijn. Soms begint de buikpijn
al in de week voor de menstruatie.
Klachten
De menstruatie zelf kan gepaard gaan met verschillende klachten. Daarnaast kunnen er ook in de periode voorafgaand aan de menstruatie klachten ontstaan: het pre-menstrueel syndroom, kortweg ‘PMS’ genoemd. Hierbij kunnen PMS-klachten het leven behoorlijk vergallen.
Het hebben van gespannen borsten is een vaak gehoorde klacht en kan verschillende oorzaken hebben. Een toename van de borstomvang in de tweede helft van de cyclus is echter een natuurlijk fenomeen.
Middenpijn is een pijnlijk gevoel in de onderbuik rond het moment van de eisprong en dus rond de veertiende dag van de cyclus. Dit duurt meestal enkele minuten tot uren, maar kan soms dagen aanhouden.
Overmatig en onregelmatig bloedverlies kan als oorzaak een onderliggende ziekte hebben of een spiraaltje, maar het is ook vaak een teken van de naderende menopauze.Uitblijven van de menstruatie (amenorrhoe) kan uiteraard wijzen op een zwangerschap. Andere oorzaken kunnen zijn: stress, te snel afvallen, te veel lichaamsbeweging, een hormonale stoornis, te veel drop eten of overgewicht.
Osteopathie
Osteopathie heeft goede resultaten bij de behandeling van menstruatieklachten.
Mogelijke oorzaken:
– Een bekkenblokkade van bijvoorbeeld het heiligbeen
– spanning in het middenrif met een doorgangsprobleem van het teruglopende (aderlijke) bloed ter hoogte van de lever
– Een verhoogde activiteit van de zenuwen in de Plexus Solaris, een zenuwknoop boven in de buik die de zenuwvoorziening regelt van je organen
– De contractie toestand van de bloedvaten
Een of meerdere factoren samen kunnen leiden tot veel extra buikpijn tijdens de menstruatie, voor stuwingsklachten vóór de menstruatie, een te korte of te lange cyclus, en extreme humeurveranderingen (PMS-syndroom).
Bedenk: een normale menstruatiecyclus duurt 28 dagen en is pijnloos!
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Alies Berning, osteopaat D.O. Zij heeft een praktijk in Emmen, Borger en Dwingeloo. Alies is lid van het NVO en geregisteerd bij het NRO.
Leave a reply →
Reageer op dit artikel