Een kind is continu in ontwikkeling, zowel lichamelijk als geestelijk. Bij veel kinderen gaat dat vrijwel vanzelf, maar sommige kinderen krijgen te maken met obstakels, problemen of tegenslagen. Hierdoor kunnen ze minder goed in hun vel komen te zitten en hebben ze meer moeite om zich staande te houden. Als ouder vraag je je af hoe je je kind dan kunt helpen.
Het is altijd belangrijk om het probleem van je kind te erkennen. Opmerkingen als ‘het komt vanzelf wel weer goed’ of ‘ah joh, er is toch niks aan de hand?’ helpen je kind doorgaans niet. Door je kind te laten weten en voelen dat je aandacht voor zijn probleem hebt en samen met hem aan een oplossing wil werken, voelt je kind zich gezien en begrepen. Als je merkt dat jullie er samen toch niet uitkomen, overweeg dan om de begeleiding van een kindertherapeut in te roepen.
Spelenderwijs een oplossing vinden
Paulien Lugies: ‘Als kindertherapeut bied ik oplossingsgerichte therapie, gewoon bij mij thuis in een huiselijke omgeving waar je kind zich al snel op zijn gemak zal voelen. Ik begeleid je kind bij het vinden van een oplossing voor zijn probleem of klacht. We kijken naar zijn binnen- en buitenwereld en de rol binnen het gezin. Samen met het kind zoek ik naar de juiste vorm van communicatie en sluit ik mij aan bij zijn belevingswereld. Door bijvoorbeeld visualisaties en rollenspellen laat ik het kind spelenderwijs ervaren wat er aan de hand is en ondersteun ik het kind in het vinden van passende oplossingen.’
Luisteren zonder oordeel
‘Bij mijn gesprekken en sessies vind ik luisteren naar het kind en de ouders, zeer belangrijk. Open, met respect en zonder oordeel, waardoor het kind leert zijn eigen krachten en kwaliteiten te kennen en in te zetten. Hij gaat zich weer goed voelen, wat doorwerkt in zijn houding, omgeving en groei naar volwassenheid’, besluit Paulien.
Tip 1:
beleef de (vroege) lente met je kind
Is het buiten nog fris? Trek dan een lekkere warme jas aan en stap samen met je kind de frisse kou in, bijvoorbeeld in het weekend of tijdens de vakanties. Frisse lucht, lichaamsbeweging en verbinding, stiltaan bij de natuur in het voorjaar… Kijk eens door de ogen van een dier: waar zou jij je als hert verstoppen nu het bos nog wat kaal is? In welke boom zou jij als eekhoorntje willen wonen? Komen er al bloempjes uit de grond? Met roze wangen thuiskomen en lekker napraten met een heerlijke kop drinken. Dat geeft een voldaan en verbonden gevoel!
Tip 2:
voor de avonden: bekijk sterren
Welke sterren en sterrenbeelden kun je herkennen? De Poolster of de Grote Beer? Hoe ver staan ze van ons vandaan? Kun je ze iedere nacht goed zien? Kun je ze op een andere plek ook zien? Goed voor de bewustwording en ons verbonden te voelen met de aarde en hemellichamen, waar je ook bent.
Reageer op dit artikel