Stress: we kennen het allemaal, bijvoorbeeld op het werk. Bij velen veroorzaakt dit ook vermoeidheid; denk maar eens aan een burn-out. Stress betekent dat je uit balans bent. Het is een toestand waarin het evenwicht van de bio-fysiologische functies in het lichaam is verstoord door een te grote lichamelijke of geestelijke spanning, en die bepaalde afweermechanismen in werking zet. Je bent uit balans.
Kinesiologie, letterlijk ‘de leer van de beweging’, is een therapeutische manier van werken waarbij er gebruikt wordt gemaakt van spiertesten om uit te zoeken waar, waarom en wanneer de balans in het lichaam verstoord is geraakt en tegelijkertijd hoe die balans kan worden hersteld door middel van verschillende technieken.
Binnen de kinesiologie wordt het begrip ‘stress’ zeer ruim opgevat en onderverdeeld in drie groepen:
– Structurele stress: lichamelijke problemen als gevolg van (sport)blessures, gewrichtsslijtage, orgaanproblemen en dergelijke
– Chemische stress: gelegen op het gebied van voeding, zoals allergieën, verkeerd of eenzijdig eten, narcose, medicijnen en milieuvervuiling
– Psychische stress: problemen op het werk of met de relatie, angsten, verdriet, boosheid en leerproblemen
Psychische stress heeft ook invloed op de andere twee groepen.
Kinesiologie is geschikt voor iedereen, van baby tot volwassene, voor iedereen die geïnteresseerd is in het hoe en waarom van zijn of haar klachten, zowel lichamelijk als geestelijk. Het is ook geschikt voor kinderen met school- en leerproblemen, angsten, pesten en pestgedrag. Voor dyslexie, ADHD en syndroom van Asperger is het een stressregulerende methode. Het is ook geschikt bij HSP.
Reageer op dit artikel