4/4 - (2 stemmen)
  • Als leren moeilijk gaat…
    4/4 - (2 stemmen)

    Soms gaat de ontwikkeling van een kind niet ­helemaal zoals de ouders willen. Het leren gaat ­moeilijker dan bij andere kinderen, zodat er achterstanden ontstaan, of het kind heeft te maken met dyslexie of hoogbegaafdheid. De ouders krijgen van de school te horen dat er een probleem is, of komen daar zelf achter. Natuurlijk willen ze het beste voor hun kind, dus professionele ondersteuning voor het kind is dan nuttig.

    Marja Uijen van de Praktijk voor Remedial Teaching ­Spijkenisse helpt kinderen met leerproblemen. Het gaat dan om kinderen uit de groepen 3 tot en met 8 van de ­basisschool en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Ouders kunnen rechtstreeks contact opnemen met Marja. Het traject bestaat uit een onderzoek, toetsen en gesprekken met het kind. Uit dit alles moet naar voren komen waar het probleem precies zit. De uitkomsten komen in een verslag voor de ouders. In een plan van aanpak wordt de beginsituatie geschetst, worden doelen geformuleerd, en wordt de aanpak beschreven. Marja biedt voor elk kind begeleiding op maat. Ook sociaal-emotionele begeleiding is onderdeel van de aanpak, want een kind met een leer­probleem kan onzeker zijn en/of faalangst hebben. Na ongeveer drie maanden is er een evaluatie.

    Ik leer leren
    Marja werkt daarnaast met de methode ‘Ik leer leren’. Dit is een training waarbij kinderen leren wat ze nodig hebben om gemakkelijker en slimmer te kunnen leren. Ieder kind kan leren, maar het is de vraag hóé het kind leert. Voor elk kind is dit weer anders; daarom is de begeleiding coachend en gaat het erom dat het kind veel ruimte krijgt om inzicht te krijgen in het eigen leerproces.

    Resultaatgericht
    Bij de gekozen aanpak streeft Marja ernaar om de ­resultaten zoveel mogelijk te verbeteren, zodat het kind succes­ervaringen kan opdoen. Onder andere hierdoor gaat het kind weer met meer plezier naar school. Hoe lang de hulp nodig is, is afhankelijk van de problematiek en het ­succes van de begeleiding.

    Voor kinderen met enkelvoudige dyslexie is onder bepaalde voorwaarden een vergoeding mogelijk door de gemeente in het kader van de jeugdzorg.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply
  • Geplaatst door ester op juni 3, 2015, 4:31 pm

    Mijn dochter is zeker erg geholpen met de begeleiding van Marja.
    Wat ik als moeder ook erg belangrijk vind is dat ze weer zelfvertrouwen heeft in zich zelf, maar ook dat in haar geval het rekenen weer leuk is gaan vinden.
    Marja is zeer professioneel en heeft oog voor het individu!!!!

    Beantwoorden →