Internist Rob Gonera van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) houdt zich al vele jaren bezig met de behandeling van patiënten met (zeer) ernstig overgewicht. ‘Obesitas is een chronische ziekte die multidisciplinair behandeld moet worden. Een obesitaspatiënt loopt niet alleen een groot risico om diabetes te ontwikkelen; er is ook een verhoogde kans op onder meer hart- en vaatziekten, kanker en slijtage van de gewrichten.’
De internist van het WZA is mordicus tegen wonderpillen, crashdiëten of dure sportschoollidmaatschappen. Rob Gonera: ‘Voor mensen met ernstige obesitas is het keihard knokken om kilo’s kwijt te raken en die er ook af te houden. Daar is deskundige begeleiding bij nodig.’
Onderzoek heeft uitgewezen dat obesitaspatiënten baat hebben bij een aanpak waarbij meerdere behandelaars de krachten bundelen. Rob werkt daarom nauw samen met een diëtist, een fysiotherapeut, een medisch psycholoog en een gespecialiseerde obesitasverpleegkundige. ‘Ons multidisciplinaire team richt de aandacht vooral op het ontwikkelen van een gezondere leefstijl. Doel is de patiënt in een half jaar tijd minstens 10% lichaamsgewicht kwijt te laten raken en dat gewichtsverlies vast te houden. Als dit lukt, heeft de patiënt daar meestal onmiddellijk baat bij, omdat bloeddruk, cholesterolgehalte en insulinewaarden dalen.’
Samenwerking met de eerste lijn
Het obesitas-begeleidingsteam houdt sinds het najaar van 2009 praktijk in het Medisch Centrum Wilhelmina (onderdeel van het WZA). De multidisciplinaire behandeling is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven, door de gevolgen van obesitas terug te dringen en nieuwe gevolgen te voorkómen. De intensieve behandeling duurt een jaar. Voor een langetermijneffect is daarna een onderhoudsbehandeling van nog minimaal een jaar nodig.
Om te voldoen aan veranderende eisen van de zorgverzekeraars, zal het WZA de samenwerking met de eerste lijn verstevigen, zodat langdurige begeleiding aan patiënten met obesitas geboden kan blijven worden.
Wat is obesitas?
Obesitas is een ander woord voor ernstig overgewicht of vetzucht. Het ontstaat als iemand meer energie (calorieën) gebruikt dan verbruikt: overtollige energie wordt opgeslagen als vet. Meestal komt dit doordat iemand te veel eet en te weinig beweegt. Daarnaast kunnen erfelijke factoren, een hormonale stoornis of medicijngebruik een rol spelen.
Het percentage Nederlanders met obesitas is het hoogst in Drenthe. In 2013 had bijna 56% van de volwassen bevolking in onze provincie overgewicht.
BM I
We spreken van ‘obesitas’ bij een Body Mass Index (BMI) van boven de 30 kg/m2, en van ‘morbide’ obesitas bij een BMI van boven de 40 kg/m2. Uw BMI is te berekenen door uw gewicht te delen door het kwadraat van uw lengte. Wie ‘BMI’ googlet, vindt vanzelf handige rekenhulpjes.
Buikvet
Vooral buikvet is schadelijk, want juist buikvet veroorzaakt allerlei stofjes die verantwoordelijk zijn voor een groot gedeelte van de ziektebeelden die door obesitas ontstaan. Bij vrouwen is een buikomvang boven de 88 cm schadelijk, bij mannen boven de 102 cm.
Reageer op dit artikel