Bij de huidtherapeut kun je terecht voor zowel advies als behandeling van uiteenlopende klachten van de huid. Denk hierbij aan acne, overbeharing, pigmentvlekken of oedeem. Maar ook voor preventie van bijvoorbeeld huidkanker, de behandeling van littekens bij brandwonden of nazorg bij kanker kun je bij de huidtherapeut terecht. Hij of zij is de specialist het gebied van de zieke of beschadigde huid.
De huidtherapeut is specialist in huidproblematiek, en heeft hiervoor een vierjarige HBO-opleiding gevolgd. De titel is wettelijk beschermd (Wet BIG) en alleen iemand die de opleiding Huidtherapie aan de Hogeschool Utrecht of de Haagse Hogeschool succesvol heeft afgerond, mag zich ‘huidtherapeut’ noemen.
Direct toegankelijk
Een groot deel van de zorg die de huidtherapeut levert, is medisch geïndiceerd en verzekerde zorg. Het kan zijn dat de huisarts je doorverwijst naar de huidtherapeut, maar je kunt ook uit eigen beweging een afspraak maken. De huidtherapeut is opgeleid om huidproblemen te herkennen en te behandelen.
De huidtherapeut verricht ook een aantal cosmetische behandelingen. En wat veel mensen niet weten, is dat huidtherapie ook een belangrijke rol vervult in de oncologische zorg.
Cosmetische huidzorg
De paramedische cosmetische huidzorg start waar de schoonheidsspecialist ophoudt en eindigen waar de cosmetische arts en plastische chirurgie begint. Deze ‘cosmetische huidtherapie’ richt zich dus op cosmetisch resultaat zonder operatie. Chemische peelings, microneedling en licht- en laserbehandeling kunnen worden ingezet. Deze behandelingen zijn gericht op verstrakking en het egaler maken van de huid en om rimpels, pigmentatie, roodheid en andere huidoneffenheden te verwijderen.
Oncologische nazorg
De huidtherapeut is er ook voor bijvoorbeeld vrouwen en mannen met borstkanker. De behandelingen van de huidtherapeut dragen bij aan het verminderen van pijn en lichamelijk ongemak, zoals pijnlijke littekens en vochtophoping in het behandelde gebied. Ook zorgen deze behandelingen ervoor dat je na de medische behandelingen zo snel mogelijk weer een goede kwaliteit van leven kunt ervaren. Hierbij horen ook de behandeling van de wond, bestraalde huid, littekens, oedeemvorming, therapeutische elastische kousen en borstprothesen aanmeten, en het reconstrueren van de tepel. Ook na andere vormen van kanker worden dergelijk klachten gezien die de huidtherapeut kan behandelen.
Kwalitatieve zorg
Alle huidtherapeuten die bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) zijn aangesloten, leven de criteria na zoals die in het Kwaliteitsregister voor Paramedici zijn opgesteld. In de eerste plaats is het belangrijk dat huidtherapeuten goed opgeleid zijn en aan voldoende bij- en nascholing doen. Ook moet blijken dat zij vakbekwaam zijn. Aangesloten huidtherapeuten moeten over voldoende werkervaring beschikken en per jaar een bepaald minimum aan behandeluren maken.
Is een huidtherapeut aangesloten bij de beroepsvereniging, dan weet je als consument dat hij of zij de juiste papieren heeft. Check daarom altijd op onze site (www.huidtherapie.nl) of de betreffende huidtherapeut bij de NVH is aangesloten.
Problemen met of ontevreden over je huid?
Bijvoorbeeld een trekkend of ontsierend litteken, acne, overbeharing, huidveroudering of vochtophoping (oedeem)? Ga eens langs bij een huidtherapeut. Er is meer mogelijk dan je denkt.
Reageer op dit artikel