Rate this post
  • Au, mijn knie doet pijn!
    Rate this post

    Sinds een paar weken heb jij je hardloopschoenen weer uit het stof gehaald. Een paar keer in de week ben je lekker aan het lopen in de buitenlucht. Heerlijk! Alleen de laatste tijd krijg je steeds meer last van je knie! En dat terwijl je het lopen volgens een helemaal op jou afgestemd trainingsschema opbouwt en je altijd trouw je warming-up doet voor je van start gaat.

    Alhoewel je bij pijn aan je knie waarschijnlijk niet direct naar een podotherapeut zal gaan, kan deze vaak wel veel knieklachten oplossen of voorkomen. Deze worden namelijk vaak veroorzaakt doordat je je voeten verkeerd neerzet of afwikkelt. ‘Wij zoeken naar de oorzaak en kunnen met behulp van op maat gemaakte inlays zorgen voor een betere voetstand en -functie’, legt podotherapeut Ruud Schreur uit. ‘En adviseren over het dragen van de juiste schoenen. Vooral hardloopschoenen moeten de juiste demping en steun bieden.’

    Rennersknie
    Knieklachten komen vaak voor bij hardlopers. Afhankelijk van waar de pijn precies zit, zijn er verschillende oorzaken van de pijn te onderscheiden. Bij de runner’s knee of rennersknie is de pees die aan de buitenzijde van het bovenbeen loopt, van het bekken tot aan de zijkant van de knie, geïrriteerd. De pijn zit aan de buitenzijde van de knie en kan uitstralen naar het onderbeen. Het is een veelvoorkomende klacht bij hardlopers én bergwandelaars. ‘Naast podotherapeutische aanpassingen geven we ook advies, bijvoorbeeld om aan de andere kant van de weg te gaan lopen in verband met de bolling van het wegdek.’

    Springersknie
    Wanneer de pijn aan de voor- en onderzijde van de knie zit, dus ter hoogte van de knieschijf en de pees daaronder die aanhecht op het onderbeen, is er vaak sprake van een jumper’s knee of springersknie. Dit wordt veroorzaakt door een overbelasting van de pees van de spier van je bovenbeen. Je ziet het veel bij sporters die een springbeweging maken. De pijn maakt lopen en sporten lastig en wordt overigens ook erger wanneer je sport. ‘Ook hierbij is een goede controle op stands- en functieafwijkingen, een verschil in beenlengte en advies van het juiste schoeisel cruciaal’, weet Ruud.

    Patellofemoraal pijnsyndroom
    Tot slot kan de pijn ook áchter de knieschijf zitten. Deze irritatie tussen de knieschijf en het kniegewricht wordt ook wel het patellofemoraal pijnsyndroom genoemd. Meestal komt dit doordat de knieschijf als het ware ontspoort vanwege een verkeerde stand van de voeten. Corrigerende podotherapeutische zolen kunnen de voeten weer in de juiste stand brengen, waarna de klachten meestal geheel verdwijnen. ‘In de meeste gevallen geven we ook oefeningen mee voor thuis om de spierbalans te bevorderen en kijken we hoe we de belastbaarheid in het trainingsschema weer kan worden opgebouwd’, aldus Ruud.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply