Je geniet niet meer van die dingen waar je vroeger zo veel plezier uithaalde. Je voelt je verdwaald en houdt bij het maken van beslissingen veel rekening met de verwachting van anderen. Je bent moe, voelt je vaak futloos of hebt last van onverklaarbare lichamelijke klachten. Herkenbaar? Dan is het waarschijnlijk tijd om weer naar je gevoel te luisteren.
Door een gebrek aan affectief (gevoels)contact in je leven of door moeilijke dingen die op je pad komen, kan de balans tussen je gevoel en je verstand soms kwijtraken. Hierdoor kun je, zonder dat je het doorhebt, in een overleefmodus terechtkomen waarbij je keuzes voornamelijk baseert op het verwachtingspatroon van anderen. Hierbij raak je kwijt wat je zelf daadwerkelijk voelt en daar kun je persoonlijk behoorlijk op vastlopen.
Signalen herkennen en erkennen
Haptotherapie is een goede manier om je opnieuw kennis te laten maken met je gevoel. Tijdens de therapie leer je te luisteren naar wat jouw lichaam je over jezelf vertelt en sta je stil bij jouw contact met anderen en jouw omgeving. Door middel van gesprekken, ervaringsoefeningen en affectieve aanrakingen wordt inzichtelijk gemaakt waarom je doet zoals je doet en waarom jij je voelt zoals je voelt. Je leert signalen van je lichaam weer herkennen en érkennen. Je houdt niet meer enkel rekening met de verwachtingen van anderen. Want word je er bijvoorbeeld wel écht gelukkig van om alles opzij te zetten voor een volgende stap in je carrière? Maak je een beslissing voor jezelf of om je vrienden een plezier te doen? Dit soort inzichten zorgen voor innerlijke rust en balans.
Taboe doorbreken
Aanraking speelt een grote rol bij haptotherapie. Veel volwassen mensen zijn dat in hun dagelijkse leven niet meer gewend. Op elkaar aanraken rust een taboe, terwijl het zo’n wezenlijke vorm van contact tussen mensen is. Er gaat een fijn gevoel uit van een warme omhelzing na een lang weerzien, een schouderklopje, een troostende arm om je schouder of een stevige handdruk. Het geeft rust of kracht om weer verder te kunnen. Het gaat bij haptotherapie vooral om luisteren naar je gevoel. Het zet je ook weer in beweging tot een handeling die passend en op maat is voor jou. Bijvoorbeeld de actie om rust te nemen, je grenzen aan te geven of juist om te gaan wandelen. Een innerlijk kompas.
Leren voelen
Monique Haijnes van Praktijk voor Haptotherapie begint haar behandeling met een kennismakingsgesprek waarin jouw hulpvraag inhoudelijk wordt onderzocht. Vervolgens bespreekt ze wat haptotherapie voor jou kan betekenen. Monique vertelt over haar eigen ervaring: ‘Ook terwijl ik zelf alles op orde had, liep ik er wel eens tegenaan dat ik me van binnen erg onrustig, gehaast en moe kon voelen. Dat is het punt waarop haptotherapie voor mij persoonlijk het verschil heeft gemaakt. Door vooral te leren voelen waar mijn behoeften en grenzen liggen in plaats van ze te bedenken. Affectieve aandacht zet ons van binnenuit in beweging in plaats van dat we op onze tenen blijven lopen en alsmaar doorgaan’ Met behulp van oefeningen en aanrakingen kan Monique jou ook helpen terug te gaan naar je eigen gevoel. Hierdoor ontstaat er ruimte om nieuwe beslissingen te nemen die het leven weer zin geven.
Reageer op dit artikel