Heb je last van klachten als opvliegers, stemmingswisselingen, slapeloosheid, concentratieverlies en/of pijnlijke gewrichten? Of heb je te maken met menstruatieveranderingen? Dan sta je niet alleen. Van alle vrouwen heeft 80% last van de overgang.
De overgang is, net als de puberteit, een natuurlijke fase in het leven van de vrouw. De eierstokken houden langzaam op met de productie van de vrouwelijke geslachtshormonen: oestrogeen en progesteron. Er zijn echter ook vrouwen die vervroegd in de overgang komen als gevolg van een medische behandeling. Dit kan optreden als gevolg van een operatie aan de eierstokken, door chemotherapie, bestralingen of bepaalde medicatie, bijvoorbeeld bij de behandeling van kanker.
De overgang gaat voor de grootste groep vrouwen niet omgemerkt voorbij, al verschilt de mate van de klachten. Naast het hoofd bieden aan de klachten die de overgang met zich mee kan brengen is het ook een periode waarin je je opmaakt voor de volgende levensfase. Je sluit je vruchtbare periode af, maar er ligt nog een heel nieuwe periode voor je. Het is goed om te weten hoe je je het beste daarop kunt voorbereiden.
Volop in het leven
Nog niet zo heel lang geleden werden vrouwen vaak niet veel ouder dan 50-60 jaar. De overgang kwam voor hen in een andere levensfase: ze waren hoogbejaard! De meeste vrouwen die nú tobben met klachten van de overgang, staan juist volop in het leven. Zij hebben vaak nog thuiswonende kinderen, een drukke baan en een sociaal leven. Dikwijls volgen ze nog een opleiding en hebben ze mantelzorgtaken. Kortom: er moet van alles draaiende gehouden worden. Als de overgang dan gepaard gaat met klachten, komt dat heel ongelegen!
Goed blijven functioneren
Juist in deze periode is het zo belangrijk om aan je gezondheid te werken; niet alleen omdat een gezonde leefstijl de klachten van de overgang aanzienlijk kan verminderen, maar ook omdat de overgang gezondheidsrisico’s met zich meebrengt waar je rekening mee moet houden. Je wilt immers een beetje leuk oud worden en goed kunnen blijven functioneren.
Informatie en advies
Marijntje Kelter is verpleegkundig overgangsconsulente en geeft informatie, advies en begeleiding aan vrouwen voor, tijdens en na de overgang. ‘Voor de meeste vrouwen is het heel fijn als zij hun verhaal kunnen doen; kunnen vertellen wat hen overkomt. Begrip en erkenning is een eerste stap. Tijdens een consult inventariseren we de klachten en bespreken we wat eraan gedaan kan worden.’
Verwijzing en vergoeding
Voor het maken van een afspraak is geen verwijzing nodig. Consulten worden mogelijk geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
Marijntje is aangesloten bij de Vereniging Verpleegkundig OvergangsConsulenten (VVOC). Zie www.overgangsconsulente.nl.
Tips om de overgang beter door te komen
– Beweeg! Dat kan in een sportschool zijn, maar dagelijks een flinke wandeling is ook goed, als je daarbij maar spier- en botversterkende oefeningen doet. Je verkleint zo het risico op hart- en vaatziekten én je stimuleert de botopbouw.
– Eet gezonde en gevarieerde voeding, met veel groenten, volkorenproducten, peulvruchten en vette vis. Slik eventueel een multivitamine, maar in ieder geval vitamine D3.
– Behoud een gezond gewicht, en val zo nodig af. Dat is nodig om het risico op diabetes te verminderen en gewrichtsklachten te voorkomen.
Beste Marijntje,
Ik zou graag een exemplaar ontvangen.
Alvast hartelijk dank
Met vriendelijke groet,
Gitta Pach
Beantwoorden →