Rate this post
  • Een ingewikkelde puzzel
    Rate this post

    Een opgeblazen buik. Een moeizame stoelgang. Winderigheid. Problemen die niet alleen onaangenaam zijn, maar je ook vaak enorm beperken. Want wanneer je last hebt van darmproblemen is er vaak geen ruimte voor spontane uitjes of onbezorgde etentjes. Nee, die ruimte wordt ingenomen door vrees voor weer een aanval van pijn of ongemak.

    Geen wonder dat men dan zelf gaat dokteren. Want als je erachter kunt komen waar je klachten vandaan komen, kun je er ook iets aan gaan dóén. Deze wens is heel begrijpelijk, maar hierbij kan helaas ook het een en ander misgaan.

    Veelvoorkomende klachten
    Uit cijfers van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat zo’n een op de acht mensen ‘buikpatiënt’ is. Bij deze mensen gaat er iets mis bij de verwerking van het voedsel in de darmen. Dat kan uiteenlopende oorzaken hebben. Buikklachten kunnen zich uiten in buikpijn, verandering in de ontlasting, winderigheid, verminderde eetlust, misselijkheid, maar ook gewichtsverlies of vermoeidheid.

    Last van allergie
    Veel mensen vermoeden buikklachten te hebben door lactose-intolerantie of een koemelkeiwitallergie. In dat geval wordt zuivel vaak in het geheel uit het dieet verbannen. Wanneer hierdoor een verbetering van de klachten optreedt, is het logisch dat je deze producten voor langere tijd vermijdt. Dat blijkt echter niet altijd langdurig nodig te zijn. Bovendien loop je door het vermijden ook eiwitten en vitamines mis die het lichaam nodig heeft. Wanneer het wel nodig is om voedingsmiddelen langere tijd uit het voedingspatroon weg te laten, is het belangrijk op zoek te gaan naar volwaardige alternatieven.

    Stress en obstipatie
    Bij obstipatie ligt naar schatting in zo’n 80 procent van de gevallen stress ten grondslag aan de klacht. Doordat stress met spanning gepaard gaat en invloed heeft op de zuurtegraad in de darmen, raken de omstandigheden voor optimale vertering verstoord. Veel mensen weten wel dat vezels de spijsvertering verbeteren, zoals het eten van zemelen. Maar wist je dat wanneer je hierbij niet voldoende vocht inneemt, de verstopping verergert? Een goede balans tussen goede voeding en ontspanning is van fundamenteel belang.

    Zo compleet mogelijk dieet
    Ook prikkelbare darmsyndroom is een veelvoorkomende en vervelende klacht. Het is een chronische aandoening waarbij de darmen overgevoelig reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Daardoor krijg je te maken met buikpijn, opgeblazenheid, obstipatie en diarree. Ook hierbij ligt het risico op de loer dat door zelf te ‘dokteren’ de balans in het dieet zoekraakt en je niet langer volwaardig eet. In samenwerking met de diëtist kun je aan de hand van het FODMAP-dieet ontdekken welke voedingsmiddelen prikkelend werken en hoe jouw dieet zo compleet mogelijk vormgegeven kan worden.

    Vergoeding
    Veel mensen lopen langere tijd rond met hun klachten en proberen van alles uit. Veelal komen ze uit bij de huisarts, waar ze bepaalde medicijnen kunnen krijgen die de ontlasting verbeteren. Dat helpt, maar structureel medicijnen te blijven gebruiken, is niet erg aantrekkelijk. Weten welke voeding jouw klacht verergert of verbetert, levert vaak veel op. Maar dat is vaak een erg ingewikkelde puzzel. Een diëtist kan helpen jouw darmprobleem te ontwarren en verbeteren. Wist je trouwens dat alle zorgverzekeraars een aantal bezoeken aan een diëtist per jaar (deels) vergoeden? Begeleiding door een diëtist zit namelijk in de basisverzekering.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply