Rate this post
  • Wat wil jij nou?
    Rate this post

    Het is een tijd waarin we meer stilstaan bij ons werk en ons leven in het algemeen. We zitten meer thuis, ver weg van onze collega’s en sociale contacten. Voor veel mensen is dit een reden om zich af te vragen of ze eigenlijk wel goed op hun plek zitten. Op het werk, maar ook in het leven in het algemeen. Door corona worden deze klachten uitvergroot en komt alles in een stroomversnelling terecht.

    Life- en loopbaancoach Annet de Ruiter ziet een toenemende mate van stress bij mensen die al niet lekker in hun vel zaten. Zelf is ze ook ooit haar baan kwijtgeraakt door een burn-out, en het proces naar herstel heeft veel tijd gevraagd. Daardoor weet ze nu: ‘Een burn-out is niet alleen werkgerelateerd, maar gaat vooral om wie je bent. Het heeft dan niet veel zin om dingen in je werk te veranderen. Belangrijker is hoe je hiermee omgaat en welke keuzes je maakt. Denk je dat alles perfect moet zijn of mag je gewoon zijn wie je bent?’

    Systemisch coachen
    Wanneer men een verandering door wil voeren in een organisatie, zie je vaak dat dit niet lukt of heel moeizaam gaat. Er is dan sprake van een systeem, iets wat groter is dan jezelf. Als mens maken we allemaal onderdeel uit van meerdere systemen. Dat kan je eigen gezin zijn, de familie waar je vandaan komt, maar ook organisaties zoals je school of werk. We denken dat we individualistisch zijn, maar we reageren erg sterk op elkaar. Met coaching ga je dat onderzoeken. Welke plek heb jij in het systeem en is dat een goede plek?

    Onderliggende laag
    Om goed in je werk te zitten, is het ook nodig om goed in je vel te zitten. Het gevoel van onvrede openbaart zich misschien in relatie tot het werk, maar vaak blijkt daar nog een laag onder te zitten. Je loopt bijvoorbeeld steeds tegen dezelfde problemen aan: in het contact met anderen, het maken van keuzes of het omgaan met stress.

    Natuurtalent
    Mensen die overspannen raken hebben een gebrek aan energie. We gaan dan kijken waar het weggelopen is en waar je talenten liggen. Wat kan je van nature goed, wat is jouw natuurlijk potentieel? Veel mensen weten dat niet en zijn dat kwijtgeraakt. Samen nemen we de levensloop dan door om te achterhalen hoe dat komt. Zo krijgen we een beter beeld van waar je vandaan komt en hoe je je ontwikkeld hebt.

    Diepere snaar
    Wanneer je gaat nadenken over je loopbaan en waar je echt blij van wordt, dan raak je de diepere snaar. Vaak blijkt dat mensen al een tijd in een sleur zitten, zonder te bedenken wat ze eigenlijk willen. Door het thuiswerken kunnen mensen ook anders naar hun werksituatie kijken. Ze kunnen zich eenzaam voelen zonder aanspraak van hun collega’s. Of ze raken de balans tussen werk en privé kwijt. Hoe communiceer je goed, hoe zorg je dat je positief blijft, dat je in je kracht blijft en hoe houd je vertrouwen in de toekomst?

    Zelf verder
    Ik kan bij dat soort vragen ondersteunen. Niet alleen door te luisteren naar je verhaal, maar ook door opdrachten te geven. Zo krijg je meer grip op wat je voelt en hoe je daar anders naar kunt kijken. Het is belangrijk dat mensen daadwerkelijk aan de slag gaan en dingen voor zichzelf uitzoeken. Dat ze antwoord krijgen op de vragen: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik nou? Het doel is altijd om mensen iets te geven waardoor ze het gevoel hebben dat ze het weer zelf kunnen.

    Verbinding met elkaar
    Er heerst momenteel een collectieve angst die iedereen raakt. Hierdoor is het nog belangrijker geworden dat je ergens heen kunt. Daarom ben ik beschikbaar, enerzijds voor loopbaanvragen en voor mensen die hun baan kwijtraken, maar ook breder dan dat. En als je niet met een coach wilt praten, praat er dan überhaupt over. Juist de verbinding met elkaar en weten dat je gezien en herkend wordt is zo belangrijk.

    Over Watwiliknou.nl
    Worstel je met vragen rondom loopbaan, studie of werk? Of loopt het op andere delen van je leven niet lekker nu? Om weer het juiste pad te vinden, kun je terecht voor een coachingstraject bij Annet de Ruiter van Watwiliknou.nl. Normaal gesproken worden gesprekken voor het grootste deel op locatie gedaan. In deze tijd is er gelukkig ook veel online mogelijk, zoals online coachen via een video-verbinding.

    Annet: ‘Er is altijd eerst een kennismakingsgesprek om te kijken of we een klik hebben. Je moet je veilig en vertrouwd voelen. Naast online coaching probeer ik minimaal een keer met iemand af te spreken, indien dat mogelijk is. Ik luister niet alleen het verhaal van iemand, maar ik werk sterk vanuit het gevoel. Je komt dan veel verder dan alleen praten over iets.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply
  • Geplaatst door Hoe is het met jou? – Wat wil ik nou op december 24, 2021, 2:50 pm

    […] Juist nu kan er een urgentie ontstaan om het roer om te gooien, dat je keuzes wilt maken, en dan is het fijn om eens met een coach te praten. In het najaar van 2020 heb ik met een artikel in het For You Magazine gestaan. Titel was ‘wat wil jij nou?’ Klik hier voor het artikel. […]

    Beantwoorden →