Rate this post
  • Je bent wat je verteert
    Rate this post

    Over het algemeen wordt de darm slechts gezien als een spijsverteringsbuis met als taak te zorgen voor de opname van voedsel en uiteindelijk voor de uitscheiding van de onverteerbare voedselresten. En wie aan de darm denkt, brengt daarmee meestal slechts symptomen in verband als verstoppingen of juist ongemakkelijk versnelde stoelgang, winderigheid of pijn. Een fatale misvatting!

    De darm is een uiterst gecompliceerd en complex orgaan, met zoveel meer functies dan de zojuist geschetste afbraak van voedsel. Het is het regelcentrum voor het algehele welbevinden. Van top tot teen, zeg maar! Ik durf daarom dan ook de stelling aan dat zonder een gezonde darmflora en een goed werkend spijsverteringssysteem een goede gezondheid niet mogelijk is. Zelfs als je heel gezond en misschien zelfs wel biologisch eet. Zélfs de zogenaamde ‘superfoods’ helpen dan niets of in ieder geval onvoldoende; de voedingsstoffen worden gewoon niet opgenomen…

    Wees daarom zuinig op je darmen. Veel mensen weten nog wel dat ze voornamelijk onze weerstand bepalen. Maar onze darmen bepalen voor een groot deel ook of we een gezond gewicht hebben, dat we ons uitgerust en energiek voelen, hoe onze stemming is, hoe gezond onze huid eruitziet, maar ook hoe goed we met stress kunnen omgaan. Reden genoeg om alles te doen voor gezonde darmen. Maar wat zijn gezonde darmen? En hoe krijg of hou je gezonde darmen?

    Toiletgang
    Gezonde darmen zijn darmen die minimaal 1 keer per etmaal ontlasting produceren en die geen diarree, harde ontlasting, buikpijn, winderigheid of ander ongemak veroorzaken. Belangrijk is het daarbij dat je voldoende drinkt (denk aan minimaal 2 – 2,5 liter water per dag) en vezelrijke voeding eet. Bij ‘vezelrijke voeding’ wordt meestal gedacht aan volkoren granen voor brood of pasta en zilvervliesrijst in plaats van witte rijst. Maar om de ontlasting soepel te laten zijn, is vooral ook belangrijk dat je voldoende groentes eet. Daarin zit een ander soort vezel die je darmflora voedt en daarmee de darmen gezond houden. Deze vezelsoort vind je overigens ook in peulvruchten, noten en de schillen van fruit.

    Geluk woont ook in de darmen
    Minder bekend is de grote invloed van onze darmen op onze stemming en gemoedstoestand. Nagenoeg alle stoffen waardoor we ons lekker voelen (GABA, dopamine, serotonine, endorfines enzovoort) hebben een directe relatie met de werking van onze darm. Door een goede keuze aan voeding zul je je darmen en je gemoedstoestand een dienst bewijzen!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply