‘Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.’ ‘Kinderen die vragen, worden overgeslagen’. Hoe vaak had Laura zulke zinnetjes als kind, en ook later als volwassene, niet te horen gekregen? En ook nu ze inmiddels 42 is, een lieve partner, een fijn gezin en een goede baan heeft, achtervolgden die woorden haar eigenlijk nog steeds. Ze zorgden ervoor dat ze zichzelf onder de maat hield en dat wist ze. Dat zorgde voor een ontevreden gevoel en veel zelfkritiek. Ze lag er wakker van.
Na lang twijfelen nam Laura contact met me op. Want tja, om de hulp van een coach in te roepen: hoe erg moet het dan wel niet met je zijn? Gelukkig kon ik haar snel van het tegendeel overtuigen. Coaching is niet ingewikkeld of eng. Ik zie het meer als een laagdrempelig, uitnodigend gesprek waarbij we samen op zoek gaan naar wat er in de weg zit. Het is een veilige plek om je uit te spreken; te ontdekken welke overtuigingen of angsten jou op je plek houden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Er vloeit wel eens een traan maar er wordt ook veel gelachen. Want het is allemaal zo menselijk, zo herkenbaar.
Zelfafwijzing
Ook Laura had het gevoel dat er meer in haar zat, maar dat ze niet goed genoeg was. Ze kon niet op tegen haar eigen (oude) gedachten. Dat is iets wat ik tijdens mijn coachingsgesprekken vaak tegenkom. Het intrigeert me waarom het voor veel mensen zo’n toer is om zichzelf goed genoeg te mogen vinden. Je bewijst jezelf en de anderen juist een grote dienst als je je kleur durft aan te nemen en kunt staan voor je capaciteiten! Hoe komt het toch dat veel mensen zichzelf daarin afwijzen? Met zelfafwijzing heb je geen vijanden meer nodig…
Overlevingsgedrag
Laura liet zich nog vaak leiden door die stemmetjes uit haar jeugd. Ze was als kind vaak bekritiseerd en daardoor zocht ze de oorzaak van alles wat er misging in haar leven ook steeds bij zichzelf. Het werd tijd dat Laura zich los ging maken van dat oude gedrag, wat ze als kind in het leven had geroepen om zichzelf staande te houden.
We zijn daarom met dat ‘overlevingsgedrag’ aan de slag gegaan. Door het samen te onderzoeken ging Laura het begrijpen en kon ze zich ervan losmaken. Ze leerde dat ze het nu niet meer nodig heeft; ze is volwassen genoeg om haar eigen keuzes te maken. Om te leven naar wie ze is!
In- en overzicht
Tijdens de sessies leerde Laura de baas te worden over haar overlevingsgedrag. Ze hoefde niet langer concessies te doen; alles mocht er nu zijn, ook de minder mooie kanten. Want die horen er net zo goed bij. Laura leerde nieuwe wegen in te slaan en andere, authentieke keuzes te maken. Ze durfde steeds vaker uit haar comfortzone te stappen, hoe eng dat soms ook was. Na elke sessie ging ze met meer in – en overzicht naar huis – en gaf ik haar handvatten om mee verder te kunnen. Steeds zag ik meer van de echte Laura tevoorschijn komen. Ze werd blijer, vrijer en kreeg weer kleur op haar wangen. ‘Dit is het beste avontuur wat ik ooit ben aangegaan’, vertrouwde ze me na onze laatste sessie toe. Twee maanden later is ze, zoals bij mij gebruikelijk is, nog een keer langsgekomen. Dat doe ik als check-up, om te kijken hoe het gaat en of cliënten nog ergens tegenaan lopen. Bij Laura zit dat wel goed. Ze voelt zich een ander mens en heeft eindelijk het gevoel dat ze volop leeft. Eindelijk is ze écht Laura.
Ellen Leen
Over Ellen
Ellen Leen heeft, naast haar werk als communicatietrainer, sinds 2003 een praktijk voor coaching en psychosociale therapie. In haar werk zijn helderheid, een goed analytisch vermogen en humor kwaliteiten die ze graag inzet. Systeemtheorie, NLP en Geweldloze communicatie zijn belangrijke gereedschappen die ze hierbij inzet. Ellen: ‘Ik zet altijd in op verandering van binnenuit, voortkomend uit inzicht en begrip. Als belemmerende patronen wegvallen, worden de dingen klaar en helder. Dan voel je als vanzelf wat je te doen staat.’
Reageer op dit artikel