Heb jij weleens een dieet gevolgd? Zo ja, dan weet je vast dat het veel inzet vergt. Je leefstijl veranderen, meer bewegen en gezonder eten gaat meestal niet zonder slag of stoot. Het vraagt om concentratie, discipline en tijd. Maar als het dan eenmaal is gelukt en je bent je overtollige kilo’s kwijt, is dat natuurlijk een heerlijk gevoel!
Helaas is het kwijtraken van je overgewicht slechts een begin. Het vasthouden van je nieuwe gewicht is vaak een grote uitdaging. In de praktijk is dit vaak lastiger dan verwacht. Hoe kun je voorkomen dat je gaat jojo’en?
Beter voorkomen dan genezen
Wist je dat een groot deel van de mensen die beginnen met een dieet, het verloren gewicht binnen twee jaar weer terug heeft? Dat komt doordat na een langere periode van restrictie mensen zichzelf weer meer gunnen. Maar vaak nemen ze meer ruimte dan eigenlijk gewenst is voor het behouden van het gewicht. Dit is een begrijpelijke reactie. Toch is het belangrijk dit zoveel mogelijk te voorkomen. Want hoewel je niet méér wilt afvallen, is steeds op en neer gaan in gewicht niet goed voor je lichaam. Het jojo-effect ligt op de loer.
Voorbereiding is het halve werk
Grote gewichtsfluctuaties kun je voorkomen. Ten eerste is het verstandig om je leefstijl zo aan te passen dat je het kunt volhouden. Crashdiëten en jojo’en gaan namelijk vaak hand in hand. Wanneer je je streefgewicht hebt bereikt, is een goede voorbereiding cruciaal om je gezonde leefstijl en gewicht te behouden. Haal bijvoorbeeld lekkere, gezonde snacks in huis zodat je niet in de verleiding komt. Plan maaltijden van tevoren, zodat je ook op drukke momenten een regelmatig en gebalanceerd dieet houdt. Daardoor blijven honger en snackbuien ook sneller achterwege.
Volhouden
Ontwikkel langzaam nieuwe, gezonde gewoontes. Na verloop van tijd merk je dat deze net zo normaal worden als je oude gewoontes. Dan kies je onbewust liever voor een stuk fruit of nootjes in plaats van dat pak koekjes. Vertrouw erop dat, als je volhoudt, de nieuwe keuzes vanzelf onderdeel van je systeem gaan worden. Met een beetje volharding wordt het een patroon. Dan voelt het zelfs gek als je veel ongezond eet of een hardlooprondje overslaat!
Liefde voor gezondheid
Ben je op zoek naar goede en professionele begeleiding bij het behouden of behalen van een gezond gewicht? Kun je nog wel wat persoonlijke tips en adviezen gebruiken over het maken van de juiste keuzes op het gebied van bewegen, voeding en leefstijl? Dan ben je bij
gewichtsconsulent Miranda Slagter-Zwier van A Love 4 Health aan het juiste adres! Miranda helpt je graag om jouw liefde voor je gezondheid te vinden.
Gezond zonder schema
Voor Miranda is gezonde voeding het uitgangspunt: ‘Ik werk absoluut niet met maaltijdvervangers en afslanksupplementen. Ook maak ik geen weekmenu’s. De ervaring leert dat mensen met dit soort schema’s niet zelf leren nadenken en op die manier niet in staat zijn om hun voedingspatroon (blijvend) aan te passen. Succes blijft dan uit. Als je om medische redenen voeding nodig hebt die aan specifieke eisen moet voldoen, zal ik je niet begeleiden. In dat geval heb je een doorverwijzing van je (huis)arts nodig voor een diëtist.’
Wist je dat …
… een gezond eetpatroon ook andere gezondheidsklachten verbetert? Zo’n 70% van gezondheidsklachten heeft namelijk te maken met voeding. Je bent bijvoorbeeld vaak moe of hebt vage klachten. Wanneer je je lichaam gezond voedt, krijg je meer energie en voel je je fitter.
Reageer op dit artikel