Regelmatig komt het voor, dat een cliënt niet weet hoe hij/zij kan werken aan zijn/haar emoties. Men is dan geneigd na een paar therapiesessies niet meer te komen.
Op het moment dat de cliënt wil afhaken, kan ik echter juist veel voor hem/haar betekenen. Er zit namelijk altijd een ervaring, gedachte en/of emotie achter waardoor men niet verder wil met therapie. Ook kan het zijn dat men niet verder kan met therapie, doordat de cliënt zichzelf (onbewust) blokkeert. Daarnaast is het ook mogelijk, dat de cliënt in kwestie wordt belemmerd door iemand anders om door te gaan met therapie. De cliënt laat zich dan beïnvloeden door een ander.
Tijdens de therapiesessies kan ik samen met jou onderzoeken welke ervaring en/of gedachte je ervan weerhoudt om verder te gaan met therapie. We sporen samen de emotie(s) op, zoals angst, verdriet, teleurstelling, frustratie enz., zodat je deze kan uiten en weer verder kunt met jezelf. Tijdens deze zoektocht komen we vanzelf de eventuele blokkades tegen en kan ik deze bespreekbaar maken, zodat je weer met een ‘open mind’ verder kunt werken aan jezelf. Het is algemeen bekend, dat de omgeving het vaak onzin vindt, wanneer iemand in therapie gaat, omdat men niet snapt wat een therapeut voor iemand kan doen. Om een eigen keuze te kunnen maken, bespreken we dan wat belangrijk is voor jou, zodat je zelf kunt gaan bepalen of je in therapie gaat en blijft.
Verder kijkt de cliënt vaak raar aan tegen oefeningen die tijdens een therapiesessie zijn toegepast. In eerste instantie lijken deze oefeningen niets te doen, maar wanneer we doorgaan en het therapieproces zich ontwikkelt, zul je merken, dat er altijd iets uit voortkomt, wat nuttig is om te weten.
Reageer op dit artikel