Niks zo vervelend als het gevoel te hebben dat je dingen perfect moet doen. Waar komt dat toch vandaan? En hoe vermoeiend is het? In onze huidige maatschappij is het een soort van onuitgesproken regel geworden: alles moet maar goed zijn en problemen mogen eigenlijk niet meer bestaan. Veel mensen, zowel mannen als vrouwen, hebben hierdoor continu het gevoel dat het ‘nooit goed genoeg is’ wat ze doen of kunnen.
En toch leggen we de lat voor onszelf heel gemakkelijk te hoog. De druk om constant te presenteren levert daardoor veel stress op. En als de dingen anders gaan dan gepland… Dan is er paniek! Dat maakt dat we de neiging krijgen om alles om ons heen te controleren: hebben de kinderen hun huiswerk al gedaan? Komt alles precies uit in de planning dit weekend? En komt er geen kink in de kabel met het weer of de gasten? Er zijn een heleboel dingen die je kunt controleren, maar het feit blijft dat we niet alles in de hand hebben. Het is niet alleen de kunst om dat te gaan inzien, maar ook om de controle te mogen gaan loslaten. De vraag is alleen hoe.
Waar komt het vandaan?
Vaak komt het niet door één specifieke situatie of gebeurtenis. Het is eerder een gevoel dat we ons langzaam aanleren door de jaren heen. Door opvoeding, je schooltijd of je werk. Perfectionisme is namelijk iets wat in de maatschappij heel normaal wordt gevonden, terwijl het eigenlijk heel onrealistisch is. Niemand is namelijk perfect. Toch blijft het idee in je hoofd dat je het wél moet zijn en je probeert daar toch gewoon je best voor te doen.
Bewustwording
De eerste stap is dan ook je bewust te worden van je perfectionisme of controledwang en je te realiseren waarom het niet altijd een goede eigenschap is. Natuurlijk is het super als je alles mooi op orde hebt, dat je nooit te laat komt en altijd de verjaardag van je schoonmoeder onthoudt. Maar zeker in de tijd waarin we nu leven, en er zoveel buiten onze macht is, moeten we ook leren te accepteren dat dingen komen zoals ze komen. Dit houdt je namelijk flexibel, waardoor je minder snel in de stress raakt. Als je kunt loslaten wat niet in jouw macht ligt, ontstaat er ruimte voor wat wél in je macht ligt.
Loslaten
‘Zelfs als mensen bij mij komen om geholpen te worden met hun controledwang, vinden ze het lastig om de controle los te laten’, vertelt Jeanne-Tine van Vonderen. ‘Maar je laten leiden door je dwang is slechts schijncontrole. In plaats daarvan moet je weer de macht terugpakken over je eigen gedachten. Je kunt namelijk niet altijd bepalen wat er om je heen gebeurt. Je hebt geen invloed op wat andere mensen doen. Maar je kunt wél zelf beslissen hoe je ernaar kijkt en wat je er vervolgens zelf mee doet. Ik help mensen om zich bewust te worden van hun eigen rol en kracht. Om vanuit een gevoel van veiligheid en vertrouwen te gaan oefenen met loslaten. Maar ook om te leren ‘omdenken’ en van problemen naar mogelijkheden en oplossingen te gaan. Zelf aan het roer te staan, zonder het gevoel slachtoffer te zijn van omstandigheden of situaties. Hoe meer macht je krijgt over je eigen reacties en daarmee je eigen gedachten, hoe minder je neiging wordt om je omgeving te controleren. En hoe gemakkelijker je kunt gaan accepteren dat je niet perfect bent. Maar gewoon jezelf, met al je plussen en minnen.
Over Jeanne-Tine
Jeanne-Tine was al jaren werkzaam als zelfstandig creatief ondernemer en trainer toen ze kennismaakte met NLP. ‘Dat was het moment dat ik me verder ging verdiepen in de kracht van ons brein en ons onderbewustzijn. Zo ging mijn pad van NLP en meditatie naar een internationale hypnotherapie-opleiding, energiewerk, zelfhypnose en de kunst van het stellen van de juiste vragen. Mijn motto is dat het leven te mooi is om lang in negatieve gedachten, slechte gewoonten en pijn te blijven hangen. Zeker omdat dat vaak ook niet nodig is. Ik help je graag met het veranderen van ongewenste gewoontes. Niet vanuit wilskracht, maar vanuit je echte breinkracht: je onderbewuste overtuigingen en patronen. Zodat jij met succes je gezonde gewoonte volhoudt.’
Feit of fabel?
‘Hypnose is een snelle oplossing’
Jeanne-Tine: ‘Het liefst zoeken we voor elk van onze problemen een snelle oplossing die het in één keer helemaal goedmaakt. Maar helaas bestaat zo’n quick fix niet. Als je gewoontes hebt, zoals controledwang, dan zijn dit gedachten en gevoelens die over een hele periode zijn opgebouwd. Die leer je niet zomaar af. Ook hypnose zal niet op een magische manier jouw hele persoonlijkheid veranderen. Wat het alleen wel kan doen, is jou terugbrengen naar de basis. Vandaaruit helpt het je om grip te krijgen op je gedachten en op een andere manier te leren denken. Hypnotherapie geeft jou dus de tools waarmee jij zelf kunt leren te veranderen.’
Reageer op dit artikel