Je weet pas wat je mist, als het er niet is… Dat geldt zeker voor het gehoor. Wanneer je hoorproblemen krijgt, ontdek je pas wat voor een gemis het is. Niet gemakkelijk meekomen bij een gesprek, je geïsoleerd voelen en je niet veilig voelen op straat doordat je dingen mist is dan nog maar een kleine greep uit de gevolgen.
Gelukkig zijn er manieren om je bij dit grote ongemak te ondersteunen. Ook wanneer je al jaren rondloopt met een verminderd gehoor, kun je nog geholpen worden bij ondersteuning bij dit belangrijke zintuig.
Zo goed mogelijk helpen
Erik Lodewijk is audicien en oprichter van Hoorbegrip. Hij vertelt: ‘Wanneer mensen last hebben van gehoorproblemen, proberen wij hen zo goed mogelijk te helpen met een hoortoestel. Natuurlijk kunnen wij niet het gehoor volledig herstellen, maar we kunnen het wel gemakkelijker maken om weer zonder moeite te kunnen communiceren met de buitenwereld. Dat is een kwestie van goed afstemmen, en leren omgaan met het nieuwe hoortoestel. Het is namelijk altijd anders dan je eigen gehoor.’
Meer begrip
Erik vindt het belangrijk dat er begrip is voor mensen met een hoortoestel: ‘Vandaar ook de naam! Toch is er vaak nog onduidelijkheid. Logisch, zeker als je voor het eerst een hoortoestel gaat aanschaffen. Wij helpen mensen graag wegwijs te worden zodat ze blij en tevreden naar huis kunnen gaan.’
Bekende misvattingen
Veelgehoorde misvattingen over hoorverlies en hoortoestellen zijn bijvoorbeeld:
– ‘Een hoortoestel herstelt je gehoor.’ Dat klopt niet! Een hoortoestel kan je gehoor wel aanvullen, maar het zal altijd anders zijn dan wat je gewend was.
– ‘Hoorverlies is alleen een fysiek probleem.’ Nee, de psychosociale gevolgen van gehoorproblemen zijn vaak groot. Denk aan moeite met communiceren met partner, gezin, sociale contacten en collega’s.
– ‘Een hoortoestel werkt niet bij grote gehoorverliezen.’ De praktijk wijst uit dat klanten met een groot gehoorverlies zonder hoortoestel niet goed kunnen verstaan, omdat een deel kapot is in het oor. Een hoortoestel kan dat gehoorprobleem gedeeltelijk oplossen. Bij hele grote gehoorverlies, dat tegen doofheid aan zit, biedt een hoortoestel helaas geen oplossing meer. Dan is er nog de mogelijkheid van een cochleair implant. Erik: ‘Wij verwijzen de klant hiervoor door naar een audiologisch centrum, dat meestal verbonden is aan een academisch ziekenhuis.’
Een goede oplossing
Het team van Hoorbegrip bestaat uit vakkundige en ervaren specialisten en staan graag voor je klaar als je vragen, onduidelijkheden of opmerkingen hebt over jouw gehoor(toestel). ‘Ons doel is een goede oplossing aanbieden die écht goed is voor jou, daarbij willen we ook het resultaat behalen dat jij voor ogen hebt’, aldus Erik.
Reageer op dit artikel