Dat sporten goed is voor lijf en leden, dat is bij de meeste mensen wel bekend. Maar toch is het voor veel mensen lastig om aan de juiste hoeveelheid beweging te komen. Steeds helemaal naar de sportschool moeten, je moeten aansluiten bij een team en te maken hebben met sluitingstijden, kan de drempel hoog leggen om met sporten te beginnen. Een uitstekende manier om lekker te bewegen die ook nog eens heel laagdrempelig is, is hardlopen. En daar komen ook nog eens heel wat gezondheidsvoordelen bij om de hoek kijken!
Gemakkelijk te beginnen
Van alle sporten, is hardlopen misschien wel het meest gemakkelijk en goedkoop om mee te beginnen. Je trekt je sportkleding aan en kunt gaan. Natuurlijk, je kunt het zo duur maken als je zelf wilt, qua digitale middelen, kleding of accessoires, maar in de kern komt het neer op een goed paar schoenen en een schema dat je wilt volgen. Om blessureleed te voorkomen, is het wel belangrijk dat je je laat adviseren over welk type hardloopschoenen bij jouw bouw, looppas en loopdoel passen.
Hardlopen is goed voor het lichaam
Vaak hoor je mensen waarschuwen dat je moet uitkijken voor zwakke knieën door hardlopen. Maar dat is eigenlijk een misverstand. Wanneer je je hardlooptrainingen rustig opbouwt en regelmatig volgt, werkt hardlopen juist versterkend voor je botmassa, wat sterkere gewrichten en minder botverlies tot gevolg heeft. Daarnaast werk je aan een betere lichamelijke conditie, je verbrandt vet en krijgt een grotere longinhoud. Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig hardlopen een minder grote kans hebben op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.
Hardlopen voor een gezond brein
Hardlopen heeft ook een gezonde invloed op je brein. Uit onderzoeken blijkt dat mensen die regelmatig hardlopen een betere concentratie hebben en een sterker werkgeheugen. Door die combinatie kunnen zij gemakkelijker schakelen in tussen verschillende taken. Ook zijn hardlopers in het algemeen stressbestendiger, oftewel: ze ontwikkelen een blijvende weerstand tegen stress. Onderzoekers denken dat dat komt door de aanmaak van serotonine en noradrenaline tijdens het sporten.
Het is goed voor je humeur
Het American College of Sports Medicine publiceerde een interessant artikel, waarin stond dat een half uur hardlopen het humeur van iemand met depressieklachten al kan verbeteren. En nee, dat hoeft echt niet op topniveau. Een half uur snelwandelen, afwisselend hardlopen en wandelen of in rustig tempo joggen bleek al verschil te maken. Ook kunnen mensen die geregeld hardlopen beter slapen, waardoor ze zich de volgende dag uitgeruster en fitter voelen.
Gezond ouder worden
Alsof alle effecten op je lichaam, brein en humeur nog niet voldoende zijn, blijkt ook nog eens dat hardlopen bijdraagt aan een gezondere oude dag. Natuurlijk omdat de botten en gewrichten sterker zijn en het brein fit blijft, maar ook omdat de oudere hardloper later blijkt te overlijden. Bovendien vertellen de onderzoekers dat deze groep ook nog eens minder kwaaltjes en klachten had op hogere leeftijd dan hun niet-hardlopende leeftijdsgenoten.
Beginnen met hardlopen
Krijg je de neiging om meteen je schoenen uit de kast te trekken om een stukje te gaan rennen? Hartstikke mooi. Maar een goed begin is het halve werk. Voor de meeste gezondheidsvoordelen hoef je echt geen uren buiten door te brengen. En zeker wanneer je nog niet veel ervaring hebt, kun je beter rustig van start gaan. Je lichaam moet nog wennen aan de schokbelasting. Vaak heb je zo’n 6 tot 8 weken nodig om op te bouwen. Een hardloopschema kan een leidraad vormen waarmee je je conditie traint. Maar ook kan het leuk en motiverend zijn om je aan te sluiten bij een lokale hardloopgroep. Veel plezier en succes!
Reageer op dit artikel