Rate this post
  • Wat je moet weten over zichtbare vaten
    Rate this post

    Veel mensen hebben last van littekens, zichtbare blauwe of rode vaatjes of bloeduitstortingen in het gelaat en/of lichaam. Het kan zijn dat je hier helemaal niet wakker van ligt, maar het kan er ook voor zorgen dat je je huid liever verstopt onder kleding of met een dikke laag foundation. Maar er is iets aan te doen!

    Er zijn verschillende soorten huidaandoeningen. De ene aandoening kan een andere oorzaak hebben dan de andere. Leeftijd, gezondheid en huidverzorging kunnen hierbij een rol spelen, maar dit hoeft zeker niet altijd.

    Spataders bijvoorbeeld. Die ontstaan doordat de kleppen in de aders niet goed sluiten. Het bloed stroomt dan weer terug. Hierdoor ontstaat druk, waardoor een spatader ontstaat. Met name bij vrouwen komen spataders regelmatig voor. Je bent gevoeliger voor zichtbare vaatjes als je:
    – hier een genetische aanleg voor hebt
    – hormonen in de war zijn, bijvoorbeeld door een zwangerschap
    – veel of langdurig staat
    – trombose hebt
    – huidtrauma hebt gehad

    EMC Gooi & Eemland werkt nauw samen met het SpataderCentrum van Tergooi MC. Zo wordt in het SpataderCentrum de vergoede zorg geleverd en in EMC de cosmetische zorg. Op die manier krijg je de juiste combinatie aan behandelingen om jouw aderen met zorg en gemak te verminderen of te laten verdwijnen. Laat je altijd goed informeren voor een behandeling. Kijk samen met de dermatoloog of huidtherapeut wat er mogelijk is voor jouw probleem of aandoening.

    Behandelmogelijkheden
    Er zijn verschillende manieren om zichtbare vaatjes te verminderen of zelfs helemaal te laten verdwijnen.

    Het uiterlijk en de ernst van zichtbare vaatjes verschilt per persoon. Als je pijn hebt aan een plek, bijvoorbeeld je spataders, kun je het beste eerst langs je huisarts gaan. Er zijn verschillende behandelmethoden om jouw probleem aan te pakken!

    Vaatlaser
    De vaatlaser wordt in het gezicht óf op het lichaam gebruikt om storende vaatjes of een wijnvlek te verwijderen. De bloedvaatjes worden verwarmd, waardoor het lichaam de vaatjes zelf kan opruimen. Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig. De klachten kunnen afnemen of zelfs verdwijnen.

    Camouflage
    Bijzonder effectief bij kleurverschillen in de huid of littekens is camouflage. Hier is geen grote ingreep voor nodig. Samen met een huidtherapeut zoek je een kleur uit waarmee je de huid gemakkelijk kunt bedekken. Perfect als je langdurige huidproblemen hebt of tijdelijke roodheid die je liever even bedekt.

    Sclerotherapie
    Deze behandeling wordt gebruikt voor kleine tot middelgrote spataders. Eerst wordt er een duplexonderzoek gedaan. Dit betekent dat de spataders, afhankelijk van hun grootte, met een echo worden onderzocht. Bij sclerocompressietherapie wordt er een vloeistof of schuim in de spataders gespoten. Op deze manier worden de spataders ‘dichtgeplakt’. Na de behandeling krijg je een therapeutische kous, die een week gedragen moet worden.
    Op verwijzing van de huisarts naar bijvoorbeeld het SpataderCentrum van Tergooi MC kan een echo-duplex onderzoek worden uitgevoerd om het functioneren van de aders na te kijken.

    Chemische peeling
    Roodheid en puistjes kunnen worden verminderd door het toepassen van een milde chemische peeling. De werkzame stoffen in de peeling hebben een ontstekingsremmende en hydraterende werking. Ze zorgen voor een verbeterde conditie, structuur en weerstand van de huid. De collageenaanmaak wordt gestimuleerd, waardoor de wanden van de bloedvaatjes sterker worden en er minder snel roodheid ontstaat.

    Wist je dat…
    … alcohol een trigger is voor rosacea? Net zoals zon, pittig eten of hoge temperaturen.
    … er verschillende peelings voor verschillende huidproblemen bestaan?
    … er een speciale laser voor vaatjes is?

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply