Ben je zwanger en denk je erover om navelstrengbloed van jouw kindje te doneren? Dit is mogelijk bij St. Antonius Alnatal in samenwerking met Sanquin.
Waarom navelstrengbloed doneren? In navelstrengbloed zitten bloedvormende stamcellen. Normaal gesproken wordt het navelstrengbloed samen met de placenta na afloop van de bevalling weggegooid. De stamcellen uit navelstrengbloed kunnen echter heel goed gebruikt worden voor stamceltransplantaties, bijvoorbeeld bij mensen met leukemie (een vorm van bloedkanker).
Als je besluit om het navelstrengbloed van jouw kindje te doneren, worden de stamcellen uit het navelstrengbloed opgenomen in een wereldwijd bestand. De stamcellen kunnen hierdoor wereldwijd gebruikt worden voor de behandeling van een patiënt. Nederlandse patiënten maken natuurlijk ook gebruik van dit wereldwijde bestand.
Waar en hoe kan ik doneren?
Het navelstrengbloed wordt afgenomen direct na de geboorte van je kindje, als de navelstreng is doorgeknipt. Dit is geheel pijnloos en zonder risico. Uiteraard blijft de zorg voor moeder en kind altijd voorop staan.
Het is alleen mogelijk om navelstrengbloed te doneren in een ziekenhuis of geboortecentrum dat samenwerkt met Sanquin. De Navelstrengbloedbank van Sanquin werkt sinds september 2014 ook samen met St. Antonius Alnatal. Het doneren is van toepassing op (poli)klinische bevallingen bij St. Antonius Alnatal; bij thuisbevallingen is het helaas niet mogelijk.
Geen commerciële doeleinden
Bij St. Antonius Alnatal hebben we een heel prettige samenwerking met de Sanquin Navelstrengbloedbank. Beide partijen zetten zich volledig in voor het niet-commercieel werven van donoren van navelstrengbloed. Het is erg prettig voor alle betrokkenen, vooral ook voor de zwangeren, dat er een niet-commerciële mogelijkheid is waar iedereen profijt van kan hebben. Het is eigenlijk hetzelfde systeem als bloed doneren: als je stamcellen nodig hebt, kan er in de stamcelbank gezocht worden naar een passende match.
Bij St. Antonius Alnatal zijn vooral ook de klinisch verloskundigen nauw betrokkenen bij het afnemen van navelstrengbloed. Onze klinisch verloskundige Irene de Jongh werd destijds gevraagd als coördinerend verloskundige op dit gebied en was gelijk enthousiast: ‘Ik heb voorheen bij een verloskundigenpraktijk gewerkt. Daar werd geregeld gevraagd naar de mogelijkheid van stamceldonatie. Destijds bestonden er voornamelijk commerciële mogelijkheden die voor ons als verloskundigen niet duidelijk genoeg waren om achter te staan. Daarom ben ik nu ook zo blij met deze navelstrengbloedbank van Sanquin. Zij werken zeer effectief.’
Irene: ‘Toen ik zelf zwanger was van de tweede, was er geen twijfel mogelijk: ik wilde zelf ook doneren! En dit is gelukt. Het is echt een kleine moeite, de handeling is niet ingewikkeld en voor moeder en kind hoeft het geen enkele belemmering te zijn.’
Spreekuur bij St. Antonius Alnatal
Een medewerkster van Sanquin is drie dagdelen per week op onze locatie in Nieuwegein aanwezig om over navelstrengbloeddonatie voorlichting te geven. Ook tijdens de rondleidingen bij St. Antonius Alnatal, die elke 2e, 3e en 4e zaterdagmiddag van de maand plaatsvinden, is een voorlichtster aanwezig. Bij haar kun je je ook aanmelden voor het doneren van het navelstrengbloed door het invullen van een vragenlijst. Buiten deze spreekuren om kun je ook altijd informatie opvragen bij de Sanquin Navelstrengbloedbank zelf. Ook je eigen verloskundige of gynaecoloog kan je informatie verstrekken.
Kijk voor nog meer informatie op www.sanquin.nl/navelstrengbloed
of www.antoniusalnatal.nl.
Reageer op dit artikel