Logopedisten behandelen mensen met een hulpvraag op het gebied van taal, spraak, afwijkende mondgewoonten, communicatie, gehoor, slikken, stotteren en eet- en drinkproblemen bij baby’s, jonge kinderen en/of volwassenen. Heeft u problemen met spreken of slikken óf maakt u zich wel eens zorgen om de spraak van uw kind? Vraagt u zich af of de logopedist iets voor u zou kunnen betekenen?
Het is van belang om problemen in de communicatie vroegtijdig te signaleren. Voorkomen is immers beter dan genezen. Er zijn een aantal mijlpalen in de spraak- en taalontwikkeling. Aan de hand van de mijlpalen zijn de G-MS (gereviseerde minimum spreeknormen) opgesteld:
12 – 18 maanden: Veel en gevarieerd brabbelen met af en toe een herkenbaar woord. Begrijpt opdrachtjes met twee woorden. Kan één of meer lichaamsdelen aanwijzen.
18 – 24 maanden: Zegt 5 – 10 woordjes.
2;0 – 2;6 jaar: Zegt minimaal 2 woordjes achter elkaar.
2;6 – 3;0 jaar: Driewoorduitingen; woordopbouw nog onvolledig.
3;0 – 3;6 jaar: Drie tot vijfwoorduitingen. Ongeveer de helft is verstaanbaar.
3;6 – 4;0 jaar: Vertelt spontaan wel eens een verhaaltje. 50-75% verstaanbaar.
4;0 – 5;6 jaar: Enkelvoudige zinnen; problemen met meervoudsvormen en vervoegingen.
> 5;6 jaar: Goed gevormde, ook samengestelde zinnen. Praat als een volwassene.
Logopedie bij het jonge kind
Bijna al onze logopedisten zijn gespecialiseerd in preverbale logopedie. Een preverbaal logopedist begeleidt en adviseert bij voedingsproblemen (van flesvoeding tot drinken uit een beker) en is een specialist op het gebied van de vroege taalontwikkeling en mondmotoriek. Binnen de behandeling streven wij naar een persoonlijke en kindvriendelijke aanpak, waarbij we zoveel mogelijk aansluiten bij de belevingswereld van uw kind. Uw kind leert op deze manier spelenderwijs!
Logopedie bij volwassenen
In onze praktijken zien wij een brede doelgroep van pasgeborenen tot volwassenen / ouderen. Bij deze laatste doelgroep behandelen we mensen onder andere op het gebied van slikstoornissen, stemstoornissen, laryngectomiepatiënten, oncologie en oromyofunctionele therapie (OMFT).
Gratis inloopspreekuur
Wanneer er iets misgaat in de spraak- en/of taalontwikkeling, kan dit gevolgen hebben voor de verdere ontwikkeling van uw kind. Als ouder maakt u zich misschien zorgen. Praat er eens over met een logopedist. De logopedist kan u informatie geven, onderzoek doen en/of doorverwijzen indien nodig. Bij De Praatmaat Groep kunt u geheel vrijblijvend een afspraak maken.
Vergoedingen
Logopedie wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit het basispakket. U hoeft u voor logopedie dus niet extra te verzekeren. Wanneer u gekozen hebt voor een extra eigen risico, dan valt logopedie daar wel onder. Voor kinderen onder de 18 geldt geen eigen risico. Bekijk uw polisvoorwaarden.
Neem eens een kijkje op onze website of informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden. Samen streven we naar het beste resultaat. Wij zijn pas tevreden als u dat bent!
Leave a reply →
Reageer op dit artikel