Er is een groeiend aantal mensen met lichamelijke en geestelijke (!) klachten door verkeerde voeding. Een stijging in producten zonder bijvoorbeeld gluten en/of zonder lactose zie je in de supermarkt. Hoe komt dit?
Bij een allergie maken de witte bloedcellen in je bloedbaan extra antistoffen aan (immunoglobuline G), en het immuunsysteem valt specifieke voeding aan, soms al bij een zeer kleine hoeveelheid voeding. De klachten variëren van huid- en ademhalingsklachten tot in het ergste geval een anafylactische shock.
Bij een intolerantie mist het lichaam bepaalde spijsverteringsenzymen om bepaalde voedingsmiddelen af te breken. Deze enzymen kunnen in de vorm van suppletie het probleem deels oplossen; mogelijk is zelfs het betrokken orgaan voor enzymaanmaak te herstellen. Vaak sluimeren hier vage (buik)klachten, groeiachterstand of vergeetachtigheid.
Waarom stijgt het aantal mensen met allergieën en intoleranties? Omdat we niet goed genoeg uitzoeken welke voeding ons eigen lichaam kan verteren. Niet voor iedereen zijn tarwe, koemelk, bepaald fruit, noten of vis gezond. Bovendien is de samenstelling van voeding de laatste 50 jaar behoorlijk veranderd.
Het al dan niet verteren van voeding is te meten! Met de Food Detective™ wordt middels een vingerprik getest op 45 voedingsstoffen. Wil je uitgebreider bloedonderzoek, dan kan dat via de ImuPro™, waarbij bloed in het laboratorium wordt onderzocht op respectievelijk 90 of 271 voedingsstoffen. Zo weet je precies welke voeding je beter kunt laten staan!
Meer informatie vind je op de site van de Praktijk voor Optimaal Welzijn.
Reageer op dit artikel