Je bent dol op jouw huisdier, maar van de beestjes die via je hond of kat het huis binnenkomen ben je minder gecharmeerd. Vlooien, je moet er niet aan denken. Daarom behandel jij je viervoeter elke zomer met middelen tegen die vervelende springbeestjes. Maar wist je dat je daarmee de plank helemaal misslaat? In onze goed verwarmde huizen is een vlooienplaag in de winter namelijk ook niet ondenkbaar.
Wil je je hond of kat (én jezelf) echt goed beschermen dan moet je vlooien het hele jaar door bestrijden. De eitjes van een vlo kunnen lang overleven. Vooral als ze zich bevinden op plaatsen in je huis waar je met de stofzuiger niet altijd even goed bij kunt, bijvoorbeeld onder de verwarming. Dat vormt een ideale situatie die, wanneer je in deze periode geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, kan uitmonden in een ware vlooienplaag.
Het hele jaar ontvlooien
Eigenlijk is er maar één vlo nodig om een vlooienplaag te veroorzaken, want één beestje kan wel 1000 eitjes leggen. Daarom doe je er verstandig aan om je huisdier het hele jaar door te ontvlooien. Nu zijn er veel middelen in de handel, maar weet jij wat je het beste kunt kiezen voor jouw dier? Die keuze moet zorgvuldig gemaakt worden, want daardoor kun je veel narigheid voorkomen. Zo werken de meeste vlooienbandjes niet echt effectief. De werkzame stof heeft voornamelijk invloed op de nabije omgeving van het bandje, dus in de nek, terwijl de meeste vlooien rond de staartbasis te vinden zijn. Je zou ze hooguit kunnen gebruiken voor in je stofzuigerzak zodat opgezogen eitjes niet meer uitkomen. Druppeltjes voor in de nek werken daarentegen wel goed, mits je met de juiste middelen werkt, anders is het weggegooid geld.
Jouw dierenarts weet raad
Eigenlijk is er maar één juiste manier om je huisdier verstandig te ontvlooien: laat je adviseren door je dierenarts. ‘Wij kennen jouw dier en weten wat voor hem of haar het beste is’, vertelt Angelina Schraverus-de Jong van Dierenkliniek Animalis. ‘Je krijgt een advies op maat hoe specifiek jouw dier optimaal te beschermen tegen vlooien en andere parasieten. Dat is de enige juiste manier om ze goed te bestrijden. Er zijn veel goedkope, en vaak verouderde, middeltjes in de handel waartegen vlooien resistent geworden zijn. Je dier kan er door een gevoelige huid of maag-/darmstelsel soms ziek van worden. Middelen die veilig zijn voor een hond, kunnen zelfs dodelijk zijn voor een kat. Je moet er toch niet aan denken dat zoiets jouw dier overkomt?’
Reageer op dit artikel