‘Kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen, grote zorgen’: een van de gezegden die direct in me opkomen en na aan mijn hart liggen. Je kunt het onderwerp ‘kind en gezin’ vanuit verschillende perspectieven benaderen en je kunt er op verschillende manieren over schrijven.
Je bent als ouders gezegend wanneer je kindje gezond ter wereld komt en zich met vallen en opstaan kan ontwikkelen in een liefdevol, warm gezin. In de afgelopen maanden was ik bezig met de opleiding Medische Basiskennis Plato-normering, nieuw gestelde eisen van de zorgverzekering rond het aanvullende pakket, ingaande 2017. De komende twee lessen gaan over psychologie. Wat je dan allemaal leest over perspectieven in de psychologie, karaktertrekken, opvoedstijlen, levensfasen en de problematiek van een individu, afweermechanismen, persoonlijkheidsstoornissen…
Interessante onderwerpen. Je gaat je dan ook realiseren dat er gezinnen zijn waarbij het net iets anders zal gaan dan in ons gezin. Dat er gezinnen zijn waar een kind of ouder ‘anders’ is. Je zult als ouders je verwachtingen omtrent sociale ontwikkeling, schoolprestaties, zelfstandigheid enzovoort misschien moeten bijstellen. Andersom komt ook voor: dat een kind soms moet zorgen voor een ouder die ‘anders’ is. Tijdens een cursus ooracupunctuur voelde ik mij als een kind zo blij en opgetogen om iets nieuws te mogen leren om weer iets te mogen toevoegen aan mijn therapievormen. Om samen met mijn cliënt tot een behandeling te kunnen komen die past bij haar of hem, waarmee je het zelfgenezend genezend vermogen stimuleert, of een heerlijke ontspannende voetreflexbehandeling of sportmassage hebt kunnen geven!
Reageer op dit artikel