Je bevalling in bad laten plaatsvinden: steeds meer vrouwen kiezen ervoor. En dat is niet voor niets, want een badbevalling kent veel voordelen. Zo werkt het warme badwater ontspannend en pijnverlichtend. Maar resultaten uit wetenschappelijk onderzoek laten nog veel meer voordelen zien, voor moeder én kind. Lees je mee?
Bibi de Graaf-Highet, klinisch verloskundige, weet: ‘Het bevallen in bad heeft veel voordelen voor de aanstaande moeder en haar kindje. Zo werkt het warme water ontspannend, waardoor bepaalde hormonen worden aangemaakt die pijnstillend werken. Daardoor hebben vrouwen over het algemeen minder behoefte aan andere pijnstillers tijdens de bevalling. Bovendien zorgt het warme water voor een rustige overgang van de baby vanuit de baarmoeder.’
Badbevalling bij Isala Vrouw-kindcentrum
Bibi vervolgt: ‘Momenteel is het alleen nog mogelijk om poliklinisch in bad te bevallen. In ons Vrouw-kindcentrum bieden wij vrouwen meer mogelijkheden om hun bevalling naar eigen inzicht in te vullen, waaronder de badbevalling. ‘Poliklinisch’ betekent dat je eigen verloskundige de bevalling begeleidt, samen met een kraamverzorgende of verpleegkundige van de afdeling. Veel vrouwen die bij ons zijn bevallen in bad, zijn erg enthousiast en raden het andere zwangere vrouwen ook aan.’
Goed om te weten
Wanneer je een indicatie hebt om in het ziekenhuis te bevallen, is een badbevalling nog niet mogelijk. Dit heeft te maken met de eventuele bewakingsapparatuur waarmee de hartslag van de baby en de weeënactiviteit worden gemeten. Wil je ook op deze manier bevallen of ben je nieuwsgierig geworden? Informeer dan bij je eigen verloskundige voor meer informatie.
De vele voordelen van een badbevalling op een rijtje:
– Ontspannend. Het warme water ontspant en geeft rust. De werking is te zien als een natuurlijke pijnstiller, waardoor je de pijn beter kunt reguleren. Dat komt onder andere door de aanmaak van de hormonen oxytocine en endorfine. Tussen de weeën door kun je hierdoor beter herstellen, waardoor je de volgende wee gemakkelijker weet te doorstaan. Bovendien heb je minder behoefte aan andere pijnstillers in de beginfase van de bevalling.
– Gemakkelijker bewegen. Het water maakt je gewichtloos. Hierdoor kun je gemakkelijker bewegen, waardoor het gemakkelijker is om prettige bevalhoudingen aan te nemen. Zo kun je eenvoudiger zitten op je knieën of hurken. Dit kan ook prettig zijn als je last hebt van bekkenpijn.
– Een makkelijkere indaling. Het warme water brengt de spieren in buik, bekken en baarmoeder tot ontspanning. Hierdoor kan je kindje beter indalen en verloopt de ontsluiting vlotter. Ook is er minder kans op scheurtjes of een knip.
– Eigen ruimte. In het bevalbad heb jij alle ruimte en kun je je rustig terugtrekken. Het is intiem en je kunt je gemakkelijker afsluiten voor wat er om je heen gebeurt.
– Ook voor je baby. Ook voor je baby zijn er voordelen. Zo geniet hij van een rustigere overgang vanuit de baarmoeder in het warme water en van een direct huid-op-huidcontact na de geboorte.
Reageer op dit artikel