Veel mensen zijn depressief of hebben stemmingswisselingen. Dat komt door ontregeling van de neurotransmitters (signaalstof die zenuwimpulsen overbrengt) serotonine en noradrenaline. Indien de klachten ernstig genoeg zijn, worden veelal antidepressiva (medicijnen) voorgeschreven. Dit zorgt voor een langduriger effect van het aanwezige serotonine, het stofje dat slaap, honger, stemming en geheugen regelt. En je voelt je beter. Maar… kan het ook anders? Het antwoord is ‘ja’!
Het antwoord is te vinden in je darmen! Weet je dat er een duidelijk verband is tussen je hersenen en je darmen? Deze kronkelige organen bestaan beide uit miljoenen zenuwcellen en werken nauw samen: de hersen-darm-as. Zo stuurt het centraal zenuwstelsel signalen naar de darmen en anderzijds sturen de darmen signalen naar je hersenen. Serotonineproductie vindt met name in je darmen (95%) plaats, mits je darmen volop voorzien zijn van gunstige darmbacteriën. Goede voeding is hiervoor de basis, zoals voedingsvezels, voldoende water en zo min mogelijk geraffineerde suikers. Mogelijk is daarbij een probioticakuur wenselijk. Maar ook al eet je prima: als je te veel stress hebt, kunnen de darmen niet goed werken. Dan activeer je namelijk de ‘stresszenuw’
(> productie noradrenaline) en deactiveer je de zenuw die zorgt voor rust en een goede bloedtoevoer naar de spijsverteringsorganen: de Nervus Vagus. Regelmatige ontspanning en rustig eten dragen bij aan een goede werking van deze zenuw. Heb je zelf last van stemmingswisselingen of depressie en wil je meer weten? Neem dan contact op met de Praktijk voor Optimaal Welzijn!
Reageer op dit artikel