Dat een ongeluk je snel kan overkomen, weet vrijwel iedereen. Een blessure is dan ook snel opgelopen.
Je eerste reactie is waarschijnlijk om je gekwetste spieren of gewrichten met rust te laten genezen. Toch blijkt dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen. Dat is ook de filosofie achter de van oorsprong Aziatische methode van medical taping.
Iedereen kent wel de witte sporttape dat al jaren wordt toegepast om een blessure te fixeren. Door de bewegingsmogelijkheden te beperken, werd gedacht dat blessures beter zouden herstellen. Tegenwoordig wordt tape echter steeds vaker gebruikt om spieren juist in hun functie te ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Dit zogenaamde medical taping biedt verbluffende resultaten.
Pijnvrij en veilig
Door de liftende werking van de gekleurde tape verneem je onmiddellijk drukvermindering op de pijnplek door de toegenomen bloed- en lymfecirculatie. Dit komt door de speciale techniek waarop de tape wordt aangebracht. De tape ondersteunt het normale bewegen, waardoor het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd. Door verschillende technieken te gebruiken, kunnen ook verschillende effecten worden bereikt én de behandeling is ook nog eens pijnvrij en veilig.
Ga niet zelf tapen
Soms wordt medical taping als enige behandeling ingezet, maar het kan juist ook onderdeel uitmaken van de gehele therapie, bijvoorbeeld in combinatie met stabiliteitstraining. Het mooie aan deze methode is dat het voor ontzettend veel klachten en blessures kan worden ingezet.
Ook ter ondersteuning van jongeren met groeiproblemen
of sporten, wordt deze methode positief ervaren.
Voor de juiste werking is het wel van belang dat medical taping wordt gedaan door iemand die hierin geschoold is. Bij Fysio Zande zijn Saskia Toussaint en Caroline Regeer hier helemaal in gespecialiseerd. Als je het zelf zou doen, kan dit zelfs een averechts resultaat hebben of een nieuw probleem creëren. De tape zal gemiddeld vier tot zes dagen blijven zitten. Je kunt er gewoon mee douchen en zwemmen.
Leave a reply →Verstuikte enkel
Het had gevroren die nacht en ik lette niet goed op waar ik liep. Opeens gleed mijn voet van de stoeprand en knakte mijn enkel dubbel. Het deed meteen ontzettend zeer en ik kon er amper nog op lopen. Voor alle zekerheid heeft de huisarts nog een foto laten maken, maar er was gelukkig niks gebroken. Wel raadde hij me aan bij de fysiotherapeut langs te gaan voor medical taping.
De vrolijk gekleurde stukken tape die op mijn voet, enkel en onderbeen werden geplakt, zorgden eigenlijk onmiddellijk voor pijnverlichting. Wel moest ik de eerste dagen de zwelling goed in de gaten houden van mijn fysiotherapeut. En daarnaast kreeg ik begeleiding bij het herstel. Ik kon direct weer redelijk lopen en dat was voor mij, als alleenstaande moeder van drie kinderen, een hele zorg minder!
– Saskia (32) uit Naaldwijk
Reageer op dit artikel