Rond het 45ste levensjaar verandert de hormoonhuishouding van vrouwen. Ondanks dat de veranderingen langzaam plaatsvinden, krijgt de vrouw op een gegeven moment last van opvliegers en het in de nacht opeens erg warm, zij voelt zich onrustig, is emotioneler en krijgt een onregelmatige menstruatie. De overgang! Al deze veranderingen kunnen een flinke impact hebben op het leven; ook op dat van de partner en kinderen.
Tijdens het overgangsspreekuur geeft Ebel Molenaar, overgangsverpleegkundige in Franciscus Vlietland, graag advies over wat te doen bij de verschillende klachten. Ebel: ‘Tijdens het consult kijk ik samen met de vrouw naar de (a-)typische klachten die zij heeft. Dit, in combinatie met leeftijd en menstruatiepatroon, zijn voorspellers over de fase van de overgang. Op basis daarvan maak ik een persoonlijk adviesplan. Daarbij is het meest belangrijke: ‘hoe hou je vrouwen in hun kracht’?’
Voeding en beweging
Schommelingen in de hormoonhuishouding zorgen er ook voor dat bepaalde voedingsproducten opvliegers kunnen geven. Het drinken van alcohol, koffie en koolzuurhoudende dranken en het eten van suikers kunnen hiervoor zorgen. Ook veranderingen in de stofwisseling zorgen voor een toename van het lichaamsgewicht. Daarom is het belangrijk om te bewegen. Een lekker stuk wandelen, naar de sportschool… Voldoende bewegen helpt ook tegen een onrustig gevoel.
Ebel: ‘Tijdens het consult wordt ook gekeken of er een verhoogde kans is op hart- en vaatziekten, borstkanker en osteoporose (botontkalking). Dat kan invloed hebben op de advisering.’ De partner is ook welkom bij een consult. Hoe om te gaan met die overgang? Ook de partner kan af en toe wat advies gebruiken!’
Wil je ook een persoonlijk adviesplan? In Franciscus Gasthuis en Franciscus Vlietland helpen wij je graag verder. Via de huisarts kun je een verwijsbrief krijgen.
Leave a reply →
Reageer op dit artikel