Als een van je kinderen een moeilijke eter is, heeft dit zijn weerslag op het hele gezin. In dit artikel geef ik een aantal algemene tips ter ondersteuning van je moeilijk etende peuter.
Diëtetiek is maatwerk. Advies over voeding is voor elk kind anders. Er is dan ook geen standaard ideale methode die je standaard kunt voorschrijven om kinderen gemakkelijk(er) te laten eten. Wil je persoonlijk advies en tips, neem dan contact op met een kinderdiëtist bij jou in de buurt.
Let op: adviezen en tips die hieronder gegeven worden, zijn uiteraard niet van toepassing op kinderen die een medische beperking of aandoening hebben, waardoor eten voor hen moeilijk(er) is.
1. Rust, reinheid en regelmaat
Ja, het is echt waar van die drie R’s. Zorg voor rust rondom de maaltijd. Geen drukke spelletjes, televisie kijken of stressen. Bereid je kind(eren) voor op dat wat komen gaat: de maaltijd. ‘We gaan zo eten. We eten een gehaktbal, rode bieten en aardappelen. Zet jij alvast de bekers op tafel?’ Geef positieve aandacht. Naast rust is positieve aandacht voor je kind vóór het eten heel belangrijk. Als je wacht tijdens het aardappelen koken bijvoorbeeld: klets met elkaar, vraag hoe het op het kinderdagverblijf of bij oma was, doe iets leuks. Voorkom dat er gekibbeld of ruzie gemaakt wordt.
2. ‘Lust ik niet’
Groenten zijn vaak de grootste uitdaging tijdens het eten. Wil je kindje wederom zijn groente niet eten, kies dan voor een alternatieve aanpak. Zorg ervoor dat je kindje zich veilig voelt en dwing het niet om de groente op te eten. Geef aan dat je kindje het het wel even in zijn mond moet doen. Erop sabbelen, eraan likken. Daarna mag hij/zij het uitspugen. Dat herhaal je avond na avond met al het ‘lastige’ eten, totdat je kind gewend geraakt is aan de smaak, textuur en geur van groente (en de rest), en het van likken en sabbelen overgaat in eten. Dat zou na een maand of drie ongeveer moeten zijn. Heb geduld.
3. Positiviteit alom
Als je kind daadwerkelijk een hapje neemt van iets wat het als moeilijk eten beschouwt, zorg er dan voor dat je heel positief bent over die ‘prestatie’. Dus in plaats van zijn actie te beantwoorden met ‘goed zo, nu de rest van je bord’, is het beter om uitdrukkelijk stil te staan bij zijn geleverde prestatie. Voor sommige kinderen is leren eten hetzelfde als leren schrijven: een compleet nieuwe vaardigheid die aangeleerd moet worden. Als een kind voor het eerst z’n naam (goed) gespeld heeft, bejubel je dat toch ook uitbundig, in plaats van dat je zegt ‘en nu je volledige adres erbij’?
Hoeveelheden eten
Na het eerste levensjaar neemt de explosieve groei van je kindje af, waarmee ook de hoeveelheid eten waar een kind behoefte aan heeft, afneemt. Terwijl je als ouders dus nog steeds gewend bent aan hoeveelheden die het eerste jaar gegeten werden. Een peuter die ‘vroeger veel meer at’, is dus heel normaal.
Persoonlijk advies
Wil je meer weten of persoonlijk advies van kinderdiëtiste Daniëlle? Kijk dan op de website van Diëtheek Utrecht of mail naar d.horstman@dietheek.nl.
Wil je weten hoeveel jouw kindje ongeveer dagelijks nodig heeft, kijk dan op www.voedingscentrum.nl.
Reageer op dit artikel