Vitamine D wordt gevormd door onze huid onder invloed van het UV-B-licht in zonlicht. Een klein gedeelte krijgen we binnen door onze voeding. Een echte zonnevitamine dus.
Van oktober tot april is er niet voldoende zonkracht om de hoeveelheid vitamine D in onze huid te optimaliseren. Bij het gebruik van zonnebrandcrème dringt het UV-B-licht niet door in onze huid om vitamine D aan te maken. Hoe donkerder onze huid, hoe meer zonlicht en meer tijd er nodig is om vitamine D te vormen.
Volgens wetenschappelijk onderzoek is het praktich onmogelijk om een overdosis vitaminen te nemen. Eigenlijk is vitamine D geen vitamine maar een seco-steroïd hormoon. Om vitamine D om te zetten in de actieve vorm, hebben we cholesterol nodig.
Een tekort wordt in verband gebracht met het ontstaan van veel ziektebeelden en disfuncties, zoals depressie, artritis, verkoudheid, griep, diabetes, reuma en acne, om er een paar te noemen.
Vitamine D versterkt het immuunsysteem, is goed voor hart, vaten en bloeddruk, is goed voor onze spieren, botten, tanden en zenuwstelsel. Het werkt ter preventie van kanker en diabetes. Zo zijn er nog veel meer positieve effecten op ons lichaam.
Sinds september meet ik de vitamine D-status in mijn praktijk. Ik vind het schokkend om te constateren hoeveel volwassenen en kinderen een tekort hebben. Het is dan nodig om extra vitamine D in te nemen, soms in hogere doseringen. Ik heb mooie resultaten gezien binnen één of twee maanden en veel cliënten zien opknappen.
Rita Paauw
Leave a reply →
Reageer op dit artikel