In de middeleeuwen werd het kruid saffraan gebruikt bij gebrek aan vreugde, bij ontstekingen, pijnen, onrust en maagproblemen. Het was een echt medicijn. Bij vele kwalen werd toen gebruik gemaakt van geneeskrachtige kruiden en aangepaste voeding. Uien, knoflook, berkenbast, paardenbloem, hoefblad en paddenstoelen zijn maar een paar zeer effectieve voedingsmiddelen om kwalen te bestrijden. De eerste apothekers werkten met kruiden.
In ons huidige voedingspatroon maken we veel gebruik van grotendeels bewerkte voeding. Dit zorgt momenteel voor een wereldwijde toename van ernstige aandoeningen. Veel mensen consulteren mij met klachten die het zogenaamde ‘metabool-syndroom’ als basis van de klacht hebben. Het is tevens een voorloper van de meeste westerse aandoeningen. Metabool-syndroom is een combinatie van problemen met suikerregulatie, de vethuishouding, ontsteking, overgewicht en hoge bloeddruk. Voeding speelt hier altijd een belangrijke rol in.
In mijn praktijk blijkt voeding steeds weer een effectief, helend en verrassend medicijn te zijn. Het weglaten van toevoegingen en voedingsaanpassingen zijn belangrijk. Maar niet minder belangrijk is het bereiken van medicinale effecten met kruiden als saffraan, kaneel, oregano en tijm, maar ook met avocado, broccoli, mango, vis en vele andere voedingsmiddelen. Als gezondheidscoach gebruik ik als basis altijd voeding als medicijn met eventueel supplementen als ondersteuning naar herstel. Maar ook regelmatig bewegen, slaapherstel en ontspanning zijn belangrijk om echt te helen.
Reageer op dit artikel