Een zwangerschap is een bijzondere periode. Je wilt het nieuwe leven dat in je groeit met de beste zorg omringen. Daarbij is het natuurlijk ook belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Zo eet je gezond, beweeg je voldoende en neem je voldoende rust. Een massage kan ook veel betekenen in het goed voor jezelf zorgen.
Tijdens je zwangerschap kun je te maken krijgen met de bekende ‘zwangerschapskwaaltjes’. Doordat het zwaartepunt van je lichaam continu verandert, en onder invloed van hormonen, kun je last krijgen van je rug, schouders, nek en benen. Je lichaam gaat zich wat later in je zwangerschap voorbereiden op de bevalling. Daardoor gaat er veel veranderen, waardoor je klachten kunt krijgen. Een zwangerschapsmassage helpt je lichaam bij deze veranderingen, maakt de spieren soepel en geeft ontspanning, zowel geestelijk als lichamelijk.
Allerlei voordelen
Tijdens een zwangerschapsmassage komen er endorfinen vrij. Deze worden ook wel ‘gelukshormonen’ genoemd. Ze zorgen voor een vermindering van pijn, zorgen voor ontspanning, versterken het zelfgenezend vermogen van het lichaam en geven een boost aan je immuunsysteem. Daarnaast zorgt een massage ervoor dat je beter kunt slapen en verbetert die de bloedcirculatie en de afvoer van lymfevocht.
Goed voor zwangere én kind
De massage is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de baby in je buik! Die voelt dat je je ontspant en kan daarop reageren door zo nu en dan te schoppen of juist ook te genieten van jouw rust. Dit maakt de massage tot een mooi en uniek moment tussen jullie beiden.
Als je interesse hebt in een zwangerschapsmassage, kun je een afspraak maken met professioneel masseur Bas Rijnbout. Tijdens het voorgesprek kun je aangeven wat je wensen en eventuele lichamelijke klachten zijn; dan kan Bas daar rekening mee houden. Maar ook als je geen klachten hebt, is een zwangerschapsmassage een goed idee! Je wordt gemasseerd op een speciale massagetafel met uitsparingen voor je buik en borsten, waardoor je in buikligging gemasseerd kunt worden.
Meestal wordt aangeraden om na week 12 gemasseerd te worden. De reden daarvoor is dat de kans op een miskraam dan tussen de 1% en 5% ligt. Maar je kunt in principe in elke week van de zwangerschap een massage ontvangen, mits je weet welke punten op het lichaam beter niet gemasseerd kunnen worden.
Thailand
Masseur Bas Rijnbout gaat geregeld naar Thailand om zijn kennis rond massages te vergroten, waaronder de inzet van massage bij trauma’s, acupressuur (onder andere bij zwangerschapsklachten) en ontspannende Thaise oliemassages. In iedere editie van ForYou Magazine deelt hij deze kennis.
Reageer op dit artikel