Rate this post
  • Gamen is (te) autisme-vriendelijk!
    Rate this post

    Gamen is voor een groot aantal personen met autisme superfijn. Dat komt doordat het zo goed rekening houdt met de typische kenmerken van autisme. Denk eens aan het kenmerk ‘alles zelf willen bepalen, zonder rekening te houden met anderen’. Nou, dat kan in veel games prima! Heb je toevallig ook nog eens een heel creatief en snel brein, dan kun je je helemaal uitleven in constructiespellen en puzzelspellen!

    Sommigen houden van steeds repeterende patronen, die in bepaalde games goed te vinden zijn. Kinderen met autisme worden daar rustig van. Het rustig worden door computeren is iets wat vaker voorkomt, omdat veel spellen ook de mogelijkheid geven om je in je eigen wereld terug te trekken, daar waar je zelf mag bepalen wat er gebeurt. Heerlijk toch?

    Succes en vrienden
    Veel jonge mensen met autisme twijfelen ook vaak aan zichzelf en vragen zich af waarom ze de wereld zo moeilijk begrijpen. Via de games kunnen ze ook succeservaringen krijgen, wat goed is voor hun eigenwaarde.
    Games kunnen tevens een hulpmiddel zijn om vrienden te maken. Vrienden maken is voor sommigen een ­moeilijk punt, net als de sociale interactie met anderen. Via de computer is dit vele malen eenvoudiger en je hoeft ook nog eens geen oogcontact te houden! Heel autisme-vriendelijk dus. Wanneer er echter een gameverslaving dreigt, kan Stichting Klimkoord hulp bieden. Zie ook www.klimkoord.nl.

    Ondersteuning bij autisme
    Als ADHD- en autismecoach maak ik gebruik van vele coachtechnieken en hulpmiddelen, zoals Brain Blocks, NLP en ‘Voorspelbaar opvoeden’. Ik help als pedagoog en ervaringsdeskundige met name jonge gezinnen waar gedragsproblemen aan de orde zijn.
    Ik heb eigen klanten en klanten die via Stichting Klimkoord op zoek zijn naar de wat zwaardere en complexe ondersteuning in de regio Westland. Tegenwoordig zijn neurofeedback en Game-Coaching ook onderdelen waar ik mij mee bezighou, naast de reguliere gezinsbegeleiding bij gezinnen.

    Neurofeedback
    Bij neurofeedback worden er elektroden aangesloten op het hoofd en meten we hersengolven, oftewel de hersenactiviteit. Zo kunnen we ontdekken of iemand geluidgevoelig is of juist niet en of iemand rustig wordt van muziek of juist van computeren. Het meten van wat er gebeurt in de hersenen als iemand gaat computeren is verschillend bij iedereen. De één is overmatig alert en actief en de ander wordt rustig. Mooi als dit in beeld wordt gebracht!

    Game-tijd en echte leven
    Bij Game-Coaching houden we ons aan een 7-stappen-plan, waarbij we de balans gaan vinden tussen game-tijd (gaming) en tijd in het echte leven (real life). Van gamen naar samen gamen en meer naar het gebruiken van je talenten in de echte wereld geeft veel inzichten. Hierdoor wordt duidelijk dat in het werkelijke leven een succeservaring ook veel voldoening geeft en is de computer minder belangrijk dan de persoon zelf!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply