Rate this post
  • Geen roze wolk maar tranen
    Rate this post

    Het krijgen van een kindje is een bijzondere ­gebeurtenis. Als aanstaande ouders leef je daar in de zwangerschap naartoe en verheug je je op de komst van dit nieuwe mensje op de wereld. Een wens, een verlangen wordt vervuld!

    In de zwangerschap vorm je al een beeld van jezelf als ­moeder. Je leest in bladen verschillende artikelen over jonge gezinnen, de verzorging van je baby enzovoort. Je koopt leuke kleertjes, richt de babykamer in, zoekt geboortekaartjes uit en verheugt je op je verlof. Dan is het eindelijk zover: je kindje wordt geboren! Een zware bevalling, of viel het mee? In ieder geval kun je concluderen: het is het allemaal waard. Natuurlijk! En toch…

    Postpartumdepressie
    Soms loopt de tijd na je bevalling niet helemaal zoals je gehoopt had. 1 op de 10 moeders krijgt te maken met een postpartumdepressie. Dit is een depressie na je bevalling. Vaak dient deze depressie zich aan na de kraamtijd. De symptomen hiervan zijn onder andere niet kunnen genieten, somberheid, vermoeidheid, piekeren, negatieve gedachten over jezelf en je kindje, gespannen, paniek­gevoelens, angstig, verdrietig en slaapstoornissen. Veel moeders omschrijven het als ‘zichzelf kwijt zijn’.

    Schaamte
    Deze symptomen gaan vaak gepaard met een ontzettend schuldgevoel en een gevoel van schaamte. Dit hoort toch niet? Je hoort gelukkig te zijn! Je wens is uitgekomen en daar zit je dan te zeuren. Het op deze manier denken zorgt ervoor dat je jezelf niet toestaat je zo te voelen. Je mag dit niet voelen. Het is belangrijk als kersverse moeder je te realiseren, dat je niet altijd gelukkig hoeft te zijn. Je mag ook verdrietig zijn, je mag van slag zijn, je mag balen of teleurgesteld zijn. Er is zoveel gebeurd; het krijgen van een kind is een ‘life event’. En ook al is het een positief life event, er komen nogal wat spanningen en emoties bij kijken. Dit zorgt voor een tijdelijke disbalans waar de een zich nu eenmaal gemakkelijker in aanpast dan de ander. Geef jezelf de tijd om de balans te hervinden.

    Hulp
    Wanneer dit niet lukt en je komt er niet alleen uit, dan is het zoeken van hulp van belang voor je herstel. Karin Woudstra biedt deze hulp. Ook wanneer er geen sprake is van een depressie, maar wanneer je gewoon behoefte hebt aan begeleiding bij het vinden van een balans in je nieuwe rol als moeder, kan Karin je daarbij prima ondersteunen. Samen met jou werkt ze onder andere aan het ombuigen van je overtuigingen, die vaak zorgen voor het stellen van te hoge eisen aan jezelf. Perfect zijn is onmogelijk!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply