Rate this post
  • Genoeg slaap is geen garantie voor goede nachtrust
    Rate this post

    90% van de Nederlanders slaapt binnen de aan­bevolen duur van 7-9 uur voor volwassenen. Dat we genoeg slapen betekent echter niet automatisch dat we ook goede slapers zijn.

    Over het algemeen slapen vrouwen iets langer dan
    mannen, maar hebben ze een slechtere nachtrust.
    Vrouwen vallen moeilijker in slaap, worden ’s nachts vaker wakker en het percentage vrouwen dat slaapmedicatie gebruikt ligt hoger dan bij mannen

    Slapeloosheid
    Er zijn drie verschillende symptomen van slapeloosheid: moeite met inslapen, lang wakker blijven, te vroeg wakker worden en niet meer kunnen inslapen. We spreken overigens van ‘chronische slapeloosheid’ wanneer klachten zich drie of meer nachten van de week voordoen en langer dan drie maanden aanhouden, en wanneer men er overdag last van ondervindt.

    Belang van goed slapen
    Goede slaap is belangrijk om goed te functioneren en om gezondheidsschade te voorkomen. Chronisch slecht slapen vergroot het risico op neuropsychiatrische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie en dementie, en op lichamelijke aandoeningen zoals obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

    Hersenactiviteit
    Normaal gesproken verhoogt het brein de hersenactiviteit tijdens aandachtstaken. Bij mensen met slaapproblemen verlaagt de activiteit van de hersenen als ze zich ergens op moeten concentreren.Personen met veel stress hebben een verhoogde hersenactiviteit voordat ze gaan slapen, waardoor de hersenen actief blijven op het moment dat ze eigenlijk minder actief moeten gaan worden. Deze verhoogde activiteit blijft overdag en ’s nachts bestaan, waardoor deze vorm van slapeloosheid bij mensen met stress ook leidt tot veranderingen in het slaapritme. Ze worden ’s nachts sneller wakker en zijn daardoor overdag nog steeds moe.

    Waar bij de meeste mensen de alertheid en informatieverwerking afnemen bij het sluiten van de ogen, neemt bij een gedeelte de alertheid en informatieverwerking juist toe. Deze mensen hebben dan bijvoorbeeld moeite met inslapen en liggen lang wakker.

    Bij chronische vermoeidheid en fibromyalgie gaan klachten vaak samen met veranderingen in de hersenactiviteit.
    De hersenactiviteit bij mensen met fibromyalgie hangt ook samen met de slaapstoornissen die deze mensen vaak hebben. Omdat de hersenen ’s nachts alerter zijn, worden mensen vaker wakker door bijvoorbeeld omgevingsgeluiden.

    Effectiviteit Neurofeedback
    Je kunt verwachten dat je door Neurofeedback Training sneller in slaap valt dan voorheen en dat je, wanneer je
    ’s nachts wakker wordt, gemakkelijker weer in slaap komt. Het kan ook zijn dat je minder vaak wakker wordt dan voorheen. Je vermoeidheidsklachten nemen af. Bij mensen met fibromyalgie kan naast een verbetering in het slaap­patroon er ook een verbetering plaatsvinden in klachten als spierpijn en hoofdpijn. Bovendien kunnen bij deze mensen symptomen die lijken op een depressie of angst verminderen na Neurofeedback Trainingen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply