Met het nieuwe jaar in aantocht maken we ons op voor een rijtje goede voornemens. Met oud & nieuw blikken we terug op het afgelopen jaar en kijken we naar wat we het volgende jaar anders of ‘beter’ kunnen doen. Dit jaar staat gezondheid misschien wel hoger dan ooit op het lijstje van goede voornemens. Nog niet eerder hebben we het zo veel over gezondheid, ziekte en ons immuunsysteem gehad als de afgelopen twee jaar. Bij de goede voornemens die je die voor komend jaar gaat opstellen is het dus niet zo gek om je te richten op het boosten van je immuunsysteem.
Hoe stel je goede voornemens op?
Allereerst nemen we de goede voornemens eens onder de loep. Het is een bekend probleem dat de meeste goede voornemens niet lang worden volgehouden. Hoewel in januari iedereen nog met goede moed aan de slag gaat en de sportscholen drukker zijn dan ooit en de pakjes sigaretten massaal worden weggegooid, zijn de meeste goede voornemens in februari allang weer overboord gegooid. Dat komt omdat de meeste goede voornemens veel te vaag blijven. Belangrijk bij het opstellen van je goede voornemens is dat je ze klein en concreet maakt. Vaak roepen mensen iets als ’Ik ga meer sporten’, ‘Ik ga afvallen’ of ‘Ik wil meer tijd met mijn vrienden doorbrengen’. Dit zijn echter allemaal vrij grote, niet concrete uitspraken. Want wat is meer sporten? Hoeveel wil je afvallen en op welke manier? Hoe zorg je ervoor dat je meer tijd doorbrengt met vrienden en hoe houd je dat vol? Allemaal vragen die in het goede voornemen niet zijn terug te vinden. Maak je goede voornemen dus zo concreet mogelijk. Zo is het namelijk veel makkelijker om je eraan te houden. ‘Meer sporten’ is zo’n vaag begrip dat je niet weet waar je moet beginnen en bovendien zijn er eigenlijk geen regels en stap je er ook zo makkelijk weer vanaf. Kies in plaats daarvan voor bijvoorbeeld: ‘Ik ga elke dinsdag en vrijdag om 19.00 uur naar de sportschool’, of ‘Ik zet 10.000 stappen per dag’. Wees echter bij het opstellen van je goede voornemen wel realistisch. Wanneer je gaat voor vier keer in de week sporten, maar je hebt daar simpelweg de tijd niet voor of je bent een beginnende sporter, dan houd je het waarschijnlijk niet lang vol. Zodra de klad erin zit laat je meestal daarna alles varen. Kies dus een concreet en realistisch goed voornemen, zo houd je het wel vol!
Boosten met superfoods
Een superfood dat erom bekend staat dat het je immuunsysteem een boost geeft is Chlorella. Chlorella is een zoetwateralg en bestaat al ruim 2,5 miljard jaar. Het zit boordevol vitaminen, mineralen, eiwitten en aminozuren die een positief effect hebben op je immuunsysteem. Daarnaast reinigt het je lichaam door het te ontgiften, kan het je helpen bij het afvallen en zit het boordevol gezonde voedingsstoffen die een bijdrage leveren aan een sterk en gezond lichaam. Zet het innemen van Chlorella dus op je lijstje goede voornemens voor komend jaar en geef je immuunsysteem een goede opkikker.
Creëer een slaaproutine
Een belangrijk onderdeel om je weerstand goed op peil te houden is het krijgen van voldoende en de juiste slaap. Hoewel het belang van goede slaap steeds meer aandacht krijgt, hebben veel mensen nog niet veel kennis over hoe belangrijk dat eigenlijk is. Tijdens je slaap komen je lichaam en geest tot rust en kunnen ze alles verwerken. Wanneer je lichaam niet lang genoeg de tijd krijgt om te herstellen, functioneer je de volgende dag niet goed. Wanneer dit langere tijd zo door gaat is je lichaam op een gegeven moment op. Bovendien kan te weinig slaap allerlei andere gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Een goed voornemen om je immuunsysteem sterk te houden is dus het creëren van een slaaproutine. Door er een routine van te maken maak je je lichaam en geest al klaar voor het naar bed gaan en is de kans groter dat je in slaap valt.
Voorkom zoveel mogelijk stress
Stress is een echte boosdoener voor je gezondheid. Mensen die veel stress ervaren, hebben ook veel lichamelijke klachten en een zwakker immuunsysteem. ‘Minder stress hebben’ als goed voornemen is echter wel heel kort door de bocht. Ervaar je veel stress, graaf dan eerst eens diep waar die stress eigenlijk vandaan komt. Pas dan kun je ook opzoek naar de daadwerkelijk oorzaak van het probleem en die gericht aanpakken. Wellicht heb je behoefte om met iemand te gaan praten en kun je daarin komend jaar een eerste stap zetten.
Reageer op dit artikel