‘Ontschuldigen.’ Ik vind het een mooi woord en gebruik het vaak in mijn (mediation)werk met ouders en kinderen. Het heeft te maken met de pijn die bij een kind ontstaat als het tekortgedaan wordt, genegeerd wordt, klemzit in conflicten tussen ouders en geweld meemaakt, waar vervolgens patronen op ontwikkeld worden.
Een kind dat thuis regelmatig getuige is van ernstige conflicten / huiselijk geweld, mist daardoor de basisveiligheid die het nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen. Wanneer conflicten niet worden opgelost, ontstaat er een spiraal (van geweld) waarin de interacties tussen ouders destructief worden. Zeker wanneer er geweld speelt, worden de interacties bepaald door angst en controle, en neemt de spanning toe. Een kind voelt, ruikt, proeft die spanning en gaat overleven.
De impact
Kinderen nemen de verantwoordelijkheid en/of schuld op zich. Dat is een natuurlijk proces; alle kinderen doen dat. Kinderen gaan overleven, gaan hun ouders helpen, en hun eigen behoeften raken ondergesneeuwd. Als kinderen niet gezien worden, ook naderhand niet, spelen thema’s als gevoeligheid voor schuld, voorbijgaan aan eigen behoeftes en een deel identiteit / eigenheid niet tot ontwikkeling laten komen vaak nog lang een rol. Herbelevingen van oude pijn in relaties komen heel vaak voor, om uiteindelijk bewust ervaren te worden, waardoor je jezelf als volwassene kunt ‘ontschuldigen’.
Kinderen laten praten
‘Je kon er toen niets aan doen. Je was toen niet schuldig aan leed dat groter dan jou was.’ Daar werk ik mee. Het is geweldig om te zien hoe ouders naderhand hun kinderen na veel conflicten kunnen erkennen en kunnen ‘ontschuldigen’. Ze laten praten, toestemming te geven om alles te zeggen. Dat bevrijdt kinderen enorm en geeft de verantwoordelijkheid aan ouders weer terug; vaak een pijnlijk, ook helend en herstellend proces voor ouders. Dan kunnen kinderen ook herstellen en uit een ongezond patroon stappen.
Voor ‘ontschuldigen’ of ‘onschuldigd worden’ is het nooit te laat!
-Reino Meinema
family mediator en bijzonder curator in jeugdzaken
Reageer op dit artikel