Het streven naar duurzame en energieneutrale gebouwen hoeft zich niet te beperken tot woningen en kantoren. Ook gebouwen voor de opvang van kinderen kunnen duurzaam zijn!
Sinds november is kindcentrum Pinkeltje gevestigd in een nieuw pand aan de Hendrik van Boeijenlaan in Voorburg, dicht bij het oude pand.
Tine Oudshoorn, directeur van Vlietkinderen: ‘Kinderen groeien in deze tijd op met de thema’s klimaat, duurzaamheid en gezondheid. Je kunt niet jong genoeg beginnen met bewustwording. Het doel van Vlietkinderen was dan ook, om vanuit deze gedachte een optimaal en zo compact mogelijk gebouw te realiseren, flexibel en herbruikbaar in de toekomst. Naast duurzaamheid hebben we als opdracht aan de architect meegegeven, dat het gebouw robuust, betrouwbaar, no-nonsense en sfeervol moest zijn. Het moest een bijzonder gebouw worden, dat bestemd is voor de kinderen van deze tijd, dat een vertrouwd gevoel moest geven en dat herkenbaar moest zijn voor ouders. En dat is gelukt!’
Altijd binnen en buiten spelen
‘In de centrale hal staat een boom; een echte eyecatcher! Alles in en rondom dit gebouw is erop gericht om kinderen te laten spelen. Er is over nagedacht! Naast de vijf groepsruimten is er een multifunctionele speelruimte met kinderkeuken, een atelier, een podium, een voorleeshoek met zitjes en verschillende speelhoeken. Een beweegvloer van Springlab, doorkijkjes naar de volgende ruimte, de combinatie van licht, rustige kleuren en hout… Al deze elementen maken dit kindcentrum uniek. Vanuit de groep direct naar buiten, spelen op de grote speelvlonder onder de overstek van het dak, of in de natuurtuin. Ontdekken en lekker vies worden: dat kan bij Pinkeltje. We hebben geen standaard speeltoestellen, maar er is zand, water, kindvriendelijke beplanting en ruimte voor een moestuin en buitenbedjes. Buitenbedjes? Jazeker! Bij ons kunnen kinderen lekker in de buitenlucht slapen.’
Duurzaam en circulair
Het nieuwe Pinkeltje is een duurzaam gebouw dat voldoet aan de (B)ENG (Bijna Energie Neutrale Gebouw) ambitie. De energie wordt opgewekt met 110 zonnepanelen, en de warmtepomp zorgt voor verwarming en koeling, gewoon via de vloer. De ramen zitten op de juiste plek, er is veel daglicht en het dakoverstek zorgt ervoor dat de zon in de zomer niet binnenkomt.
Ook het beperken van watergebruik kreeg aandacht. Het regenwater wordt onder het pand opgevangen en hergebruikt om de toiletten mee door te spoelen: het zogenaamde ‘grijswatercircuit’. Er is bewust gekozen voor duurzame, onderhoudsvriendelijke materialen met een lange levensduur. Juist deze keuzes passen naadloos in de circulaire gedachte.
Tine besluit: ‘Ruim 60 kinderen spelen dagelijks in dit geweldige gebouw, maar bovenal gaat het erom dat zowel de kinderen als hun ouders en onze medewerkers zich hier ‘thuis’ voelen’.
Het verhaal van Pinkeltje
Tine: ‘Wie kent ze niet uit z’n jeugd: de verhalen van Dick Laan over Pinkeltje, dat kleine mannetje dat allerlei avonturen beleeft? Dat is precies wat wij de kinderen geven die dagelijks bij ons worden gebracht. Samen avonturen beleven, binnen maar vooral ook buiten. Pinkeltje biedt veel meer dan alleen opvang aan jonge kinderen, van 0 tot 4 jaar. Wij ontwikkelen hun talenten en geven de ruimte om gezond op te groeien. Een rijke ontwikkelomgeving biedt kinderen een goede start op weg naar de wereld van morgen.’
Reageer op dit artikel